Gazdaság

Drágább lesz az élet, visszatér az infláció

2017-ben visszatér hazánkba a korábban hosszú évekre eltűnő infláció: az év második felében már teljesülhet a 3 százalékos inflációs cél. Ez a változás a jegybanki politika irányát is módosítani fogja, mondta el Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Az elmúlt három évben nulla százalék körül mozgott a pénzromlás éves üteme Magyarországon. Ennek hátterében az energiaárak, illetve az üzemanyagárak jelentős mérséklődése állt. Bár a háttérben megbújt 1-1,5 százalék körüli infláció, de ezeket elfedte az energiaárak mérséklődése. 2016 őszén az üzemanyagárak elkezdtek emelkedni, így a korábbi tendencia megváltozni látszik, és 2017 második felére már teljesülhet a 3 százalékos inflációs cél. Ezzel az is jár, hogy idén januárban már 20 százalékkal többet kell fizetni a benzinkutaknál, mint egy évvel ezelőtt.

A változás a jegybanki  politika irányát is módosítani fogja: itthon is véget ér a monetáris lazítás, belátható időn belül pedig elkezdődhet a szigorítás időszaka, egyelőre kamatemelés nélkül. A Raiffeisen Bank szakértői szerint a forintárfolyam az euróval szemben a már megszokott 310 körüli szinten marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik