Gazdaság

Szijjártó szerint hiba volt az orosz embargó

Az amerikai politikai nyomás enyhülése után az uniós tagországok bátrabban mernek majd szembeszállni az Oroszország elleni szankciókkal – mondta a Figyelőnek adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte mind gazdaságilag, mind politikailag elhibázott volt a szankciók bevezetése. Az ügyet az Európai Tanács napirendjére akarja venni a magyar kormány.Egyebek mellett az Európai Unió és Oroszország viszonya is téma lesz a mai, Orbán-Putyin találkozón. A felek a külügyi konzultációkról és a regionális együttműködésről írnak alá megállapodásokat, Paks csak mint konzultációs téma lesz napirenden. A múltkori alkalomtól eltérően az orosz elnök ezúttal nem találkozik Áder János köztársasági elnökkel.

Szijjártó Péter nem gondolja, hogy az amerikai elnök, Donald Trump bármilyen módon csorbítani akarná a NATO jelentőségét. Oroszországnak számolnia kell azzal, hogy határos a szövetség tagállamaival – válaszolta kérdésünkre, hogy Moszkva továbbra is a hátában érezheti-e a NATO-t.

A miniszter szerint diplomáciai csúcsév előtt áll a magyar külpolitika. Kormánycsúcsra készülnek a törökökkel, szerbekkel, szlovénekkel, gazdasági vegyesbizottsági ülést terveznek Iránnal, nyáron átveszik a V4-együttműködés vezetését és nálunk találkozik majd a kínai miniszterelnök a tizenhat közép- és kelet-európai kollégájával.

Az adócsökkentéssel az amerikaiaknak is kedvezni akartak

A tárcavezető arról is beszélt, hogy részben az amerikai befektetők megtartása miatt volt szükség a nagymértékű adócsökkentésekre. A patrióta amerikai gazdaságpolitikának nagy hatása lesz a tőkemozgásra a világban, ezért olyan feltételeket kell kínálnunk, hogy ha valaki európai beruházási helyszínt keres, azonnal Magyarországra gondoljon – mondta.

Kifejtette továbbá, hogy nincs most olyan, globális erővel rendelkező szereplő, aki ne lenne érdekelt Magyarország sikerében. Mint mondta, az elmúlt két é s fél évben a vitákat azért vállalták fel, mert ezek is kellettek a sikerhez. A szolgalelkűséget a mai világpolitikai körülmények közepette nem díjazzák – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik