Gazdaság

Rekordévet zárt Garancsi cége

garancsi, orbán (Array)
garancsi, orbán (Array)

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos rekordárbevételt ért el – írja a kormányzati körökhöz közel álló Garancsi István cége közleményében.

Már látszik, hogy meghatározó projektje, a FINA 2017-es vizes-világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály Úszóaréna a vállalási határidő előtt két hónappal korábban készül el, ami nemzetközi szinten is egyedülálló a maga 20 hónapos építési idejével. Emellett a vállalat kiszolgálta a forgalmának döntő többségét jelentő, versenyszférából származó megrendeléseit és a közbeszerzéseken elnyert, közösségi munkáit is – teszik hozzá.

A versenypiacról több jött

A vállalat 2016-ban összesen 51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan. Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak – jegyzik meg.

Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítőipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási vagy sportcélú közösségi fejlesztés. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.

Ennél részletesebben is taglalják az eredményeket, a terveket, amit jól összefoglal a közleményben küldött ábra:

market_2016_osszesito_infografika_final

A Marketről a legutóbbi hír, hogy ők építik majd az új Diósgyőri stadiont. Meg ők azok, akik a Kopaszi-gáton is lehetőséget kaptak. Garancsi a kaszinóbizniszben is érdekelt. És még hosszan sorolhatnánk. Garancsi Istvánt Orbán Viktor kötélbarátjaként is szokták emlegetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik