AppleMark
Gazdaság

Bajban lehetnek, akik fával fűtenének

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 10:24

Korábban a témában:

Gondban vannak a hagyományos tüzelőanyaggal, különösen a tűzifával fűtők közül azok, akik eltervezték a telet, és már január közepére kifogytak a fából, vagy a szénből. Szinte lehetetlen gyorsan és „emberi” áron legális fűtőanyaghoz jutni – írta a heol.hu nem régiben.

Szállítás? Hetek múlva

Volt, aki már végigjárta az erdészeteket, ahol többnyire azt a választ kapta: fizesse ki a megrendelni kívánt mennyiséget, és úgy három hét múlva kiszállítják. A fellelhető viszontértékesítők pedig kisebb mennyiséggel sem tudtak szolgálni. Az illető végül „kiharcolta”, hogy a január 14-ére beszállított kalodás fából jut majd neki is, ám közbeszólt a hatalmas mennyiségű hó. A szállító nem tudott bemenni saját telephelyére, így a tűzifa sem érkezett meg.

Végül az unokaöccse készletéből kunyerált pár napra való tüzelőt, illetve Bükkábrányban tudott szerezni négy zsák, 25 kilogrammos kiszerelésű brikettet, így nem fagytak meg a mai napig. A szenet közvetlenül a bányából hozta 950 forintjával. A neten már 1340-ért árulják ugyanazt – tette hozzá.

A portál megkérdezte a Dobre-Kecsmár Csabát, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettesét, hogy idén több, vagy kevesebb fát termeltek-e ki, mint korábban.

A kitermelést is hátráltatta az időjárás

Válasza szerint a részvénytársaság, mint minden jogszerű erdőgazdálkodó, az állami erdészeti hatóság által kiadott középtávú (10 éves) erdőtervek alapján tervezi meg az éves fakitermelést. Ez a lehetőség a cégnél az elmúlt 6 év átlagában viszonylag állandónak tekinthető. Arra a kérdésre, hogy nehezíti-e az időjárás a kitermelést és az értékesítést ezekben a napokban, igennel válaszolt. Az elmúlt időszak havazásai mind a fakitermelést, mind a szállítást hátráltatták.

Kiderült az is, hogy az előző 2015/16-os szezonban is voltak nehézségek: akkor az nagy mennyiségű eső mintegy 20 ezer köbméteres kiesést okozott, ami azt eredményezte, hogy a tűzifa készleteink 2016 szeptemberére gyakorlatilag elfogytak. Ezt a mennyiséget is igyekeznek a jelenleg folyó kitermelési időszakban pótolni.

Hónapok óta tartó tűzifahiányról számolt be a Szoljon.hu is – a nekik nyilatkozó szakemberek szerint az adminisztráció is hátráltatja az utánpótlást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.