Gazdaság

Bajban lehetnek, akik fával fűtenének

Gondban vannak a hagyományos tüzelőanyaggal, különösen a tűzifával fűtők közül azok, akik eltervezték a telet, és már január közepére kifogytak a fából, vagy a szénből. Szinte lehetetlen gyorsan és „emberi” áron legális fűtőanyaghoz jutni – írta a heol.hu nem régiben.

Szállítás? Hetek múlva

Volt, aki már végigjárta az erdészeteket, ahol többnyire azt a választ kapta: fizesse ki a megrendelni kívánt mennyiséget, és úgy három hét múlva kiszállítják. A fellelhető viszontértékesítők pedig kisebb mennyiséggel sem tudtak szolgálni. Az illető végül „kiharcolta”, hogy a január 14-ére beszállított kalodás fából jut majd neki is, ám közbeszólt a hatalmas mennyiségű hó. A szállító nem tudott bemenni saját telephelyére, így a tűzifa sem érkezett meg.

Végül az unokaöccse készletéből kunyerált pár napra való tüzelőt, illetve Bükkábrányban tudott szerezni négy zsák, 25 kilogrammos kiszerelésű brikettet, így nem fagytak meg a mai napig. A szenet közvetlenül a bányából hozta 950 forintjával. A neten már 1340-ért árulják ugyanazt – tette hozzá.

A portál megkérdezte a Dobre-Kecsmár Csabát, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettesét, hogy idén több, vagy kevesebb fát termeltek-e ki, mint korábban.

A kitermelést is hátráltatta az időjárás

Válasza szerint a részvénytársaság, mint minden jogszerű erdőgazdálkodó, az állami erdészeti hatóság által kiadott középtávú (10 éves) erdőtervek alapján tervezi meg az éves fakitermelést. Ez a lehetőség a cégnél az elmúlt 6 év átlagában viszonylag állandónak tekinthető. Arra a kérdésre, hogy nehezíti-e az időjárás a kitermelést és az értékesítést ezekben a napokban, igennel válaszolt. Az elmúlt időszak havazásai mind a fakitermelést, mind a szállítást hátráltatták.

Kiderült az is, hogy az előző 2015/16-os szezonban is voltak nehézségek: akkor az nagy mennyiségű eső mintegy 20 ezer köbméteres kiesést okozott, ami azt eredményezte, hogy a tűzifa készleteink 2016 szeptemberére gyakorlatilag elfogytak. Ezt a mennyiséget is igyekeznek a jelenleg folyó kitermelési időszakban pótolni.

Hónapok óta tartó tűzifahiányról számolt be a Szoljon.hu is – a nekik nyilatkozó szakemberek szerint az adminisztráció is hátráltatja az utánpótlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik