Gazdaság

A kormány dönti el, pálinka-e az erdélyi itóka

palinka(210x140).jpg (pálinka, )
palinka(210x140).jpg (pálinka, )
A magyar kormány minden érintett számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség.

Mint ismeretes, az erdélyi pálinkakészítők azt kérték a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők. Mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, így azt jelenleg csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A szaktárca az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a hazai Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel többször egyeztetett ebben a kérdésben. A Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott lehetséges megoldásokról a kormány dönt majd.

A pálinkafőzők jövedelmezősége nem sérülhet

A minisztérium közleménye hangsúlyozza: a pálinka nemzeti kincsünk, hungarikum, amely igazi magyar sajátosság, minden elemében része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek, erősítve ezzel kulturális hagyományainkat. Ahhoz azonban, hogy a pálinka beteljesíthesse küldetését nemzeti kultúránk ápolásában, elengedhetetlen, hogy a pálinkafőzésből élő vállalkozások továbbra is eredményesen működhessenek, jövedelmezőségük megmaradjon.

Az uniós és hazai jogi akadályok elhárítása mellett ezért a döntés meghozatalakor fontos szempont annak vizsgálata, hogy a termő- és előállítási terület növelése milyen hatással lenne a pálinkák piacára, a termőterületen működő vállalkozások működésére, pénzügyi helyzetére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik