Gazdaság

Nem biztos, hogy a szegényebb réteg jár jól az induló nemzeti lakáslottóval

Márciusban állt elő a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda először a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) ötletével, amit a köznyelv rögtön lakáslottónak fordított le. Lényege, hogy a tagok havonta fizetnek egy összeget a magáncégnek, amely kisorsolja közülük, hogy kinek nyújt a többiek befizetéseiből kamatmentes kölcsönt lakásvásárlásra.

A szerződéskötés díja a megcélzott hitelösszeg 1%-a. Például 15 millió forint összegnél 150.000.- Ft ami a szerződéskötéskor fizetendő. Ha Önt sorsolják ki, akkor 365 napja van kiválasztani azt az ingatlant amit szeretne megvásárolni

– írja “Apróbetűs rész” menüpontjában az elsolakas.hu, amely a Portfolio tudomása szerint az első olyan oldal, ahol gyűjtik a nemzeti otthonteremtési közösség iránt érdeklődőket.

A havi 10-40 ezer forintos szervezési díj mellett a lakás-takarékpénztárakra jellemző 1%-os kezdeti díjjal is számolhatnak azok, akik az első NOK-ba belépnek.

A szerződéskötési díj a rendeletben regisztrációs díjként szerepel, mértékét a rendelet nem korlátozza. A havi 10-40 ezer forintos szervezési díjról nem tesz említést a honlap.

A Portfolio azt írja, mivel az állami támogatás maximuma havi 25 ezer forint (pontosabban évi 300 ezer), 25 milliós lakásérték felett

a szervezési díj akár az állami támogatás teljes összegét is elviheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik