Gazdaság

„Tudatos félrevezetések és hazugságok” az Alexandra körül

„Tudatos félrevezetések, hazugságok sorozata” az „Alexandra könyvesbolt-hálózattal kapcsolatos közlemény”, amit Somogyi Ferenc juttatott el az MTI-nek – írta Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó a 24.hu-nak eljutattott közleményében.

Somogyi, a Alexandra-könyvesboltot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását és válságmenedzselését végző PD Consulting Kft. ügyvezetője csütörtökön azt közölte, befektetőt keresnek az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében. És hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy ne vesszen el a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér.

Matyi közleménye szerint azonban „a PD Consulting Kft. valós célja és szándéka nem az Alexandra könyvesbolthálózat, a 350 munkavállaló, a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése”.

A vállalkozó közleményében kijelentette: „A könyvkereskedelemhez, és könyvkiadáshoz cseppet sem értő, dilettáns személyek az Alexandra vagyont csellel, megtévesztéssel ingyen megszerezték, és most nem törődve sem alkalmazottakkal, sem kereskedőkkel, sem kiadókkal, sem nyomdákkal, sem szerzőkkel, sem olvasókkal még a karácsonyi bevételt is el akarják lopni.” Matyi közölte: „Minden jogszerű eszközzel azon dolgozunk, hogy ezt megakadályozzuk.”

Somogyi csütörtöki közleménye szerint a Matyi Dezső korábbi cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár Kft. a gödöllői Wolf CRS Kft. nyújtott mentőövet a dolgozók munkahelyének megőrzése és a működőképesség fenntartásához szükséges kifizetésekhez, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása előtt a céghez átkerült könyvkészlet biztosításával.

Matyi szerint azonban a Wolf CRS Kft. „semmiféle mentőövet nem nyújtott senkinek” és „sem a Pécsi Direkt Kft. felszámolása előtt a céghez átkerült könyvkészletet, sem egyéb, összességében igen jelentős vagyoni elemeket nem fizetett ki”.

Somogyi elmondása szerint „a Matyi Dezső vezette cég több mint egymilliárd forintos tartozást halmozott fel a Wolf CRS Kft.-vel szemben”. Matyi ezt is vitatta. Közleménye szerint a „Könyvbazár Kft. semmiféle tartozást nem halmozott fel a Wolf CRS Kft.- vel szemben, éppen ellenkezőleg a Wolf CRS Kft. igen nehezen kezelhető helyzetet teremtett azzal, hogy 3 év alatt 2 milliárd forintot vont ki az Alexandra cégek működéséből”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik