Gazdaság

Különadó miatt versenyhátrányban vannak a magyar befektetési szolgáltatók

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 01. 26. 14:31

"Ha nem is tudunk kedvezőbbek lenni a határon túli szolgáltatóknál, de ne legyen versenyhátrányunk – mint például amit a befektetési szolgáltatók különadója előidéz" - mondja Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója a megduplázott ágazati különadó kapcsán.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint annak ellenére, hogy a hazai tőkepiac a magyar államtól komoly támogatást kapott, vannak olyan jellegű kihívások és lehetőségek, amelyek még jobbá tehetnék azt. Bár véleménye szerint jónak mondható és erős a támogató rendszer, valamint fejlett a hazai infrastruktúra, de bizonyos európai uniós szabályok különbözőféle alkalmazása egész más típusú tőkepiaci helyzeteket tudott teremteni az elmúlt időszakban.

Ha nem is tudunk kedvezőbbek lenni a határon túli szolgáltatóknál, de ne legyen versenyhátrányunk, mint például amit a befektetési szolgáltatók különadója előidéz

– mondja a cégvezető. Az ágazati különadó tavaly év végi megemelése – mely nagyságrendileg duplázódást jelent -, meglepetésként érte a piacot. Az Equilor vezetője bízik abban, hogy mindössze koordinációs hiba csúszott a gépezetbe és ennek köszönhető, hogy idéntől nem a 2009-es, hanem a 2015-ös árbevételhez indexálta a jogalkotó a kulcsot.

A határokon átnyúló és más országból szolgáltató cégekre azonban fizetendő különadó nem vonatkozik, így a hazai vállalkozások a lépéssel még jelentősebb versenyhátrányba kerültek. A központi költségvetés számára a szektor különadója valójában elhanyagolható tétel, miközben egyes magyar szolgáltató cégeknek “csak a különadó” a 100 milliós tételt is elérheti. A folyamatnak sokkal tovább gyűrűző hatásai lehetnek a piacon, és ha ezt a versenyhátrányt a magyar cégek nem tudják ledolgozni, akkor az ügyfelek szépen lassan a külföldi szolgáltatókhoz fognak vándorolni. Szécsényi Bálint szerint ezt a különadót időszerű volna kivezetnie a kormányzatnak, vagy legalább csökkentenie, hogy a befektetési szolgáltatói ágazat is éppen úgy kivehesse a részét a hazai gazdasági építkezésből, mint a többi ágazat és a felszámolódjon a fennálló versenyhátrány – fejtette ki a piacon 1990 óta működő, patinás brókerház vezetője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.