Gazdaság

Költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja az Alexandra körül

24.hu
24.hu

2017. 01. 26. 20:42

Befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében a cég átvilágítását és válságmenedzselését végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. - közölte a társaság ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.
Korábban a témában:

Somogyi Ferenc hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy ne vesszen el a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér.

A PD Consulting Kft-t Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó korábbi cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár Kft. átvilágítását végezte 2016 júliusától a tulajdonosok megbízásából. Az auditot később kiterjesztették az Alexandra-üzletlánc könyvesboltjait üzemeltető Rainbow Kft.-re is, ahol átláthatatlan pénzügyi működést tártak fel.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének tájékoztatása szerint a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé.  

Somogyi Ferenc közölte, a cégek átvilágítása során több szabálytalanságra bukkantak, tavaly decemberben és idén januárban három büntető feljelentést is tettek költségvetési csalás és sikkasztás miatt.

A PD Consulting Kft. feltárta például, hogy a Rainbow Kft.-nek nem volt önálló főállású pénztárosa, valamint, hogy a könyvesboltokból származó bevételeket a Rainbow Kft. megkerülésével Matyi Dezső és érdekeltségébe tartozó mintegy 70 cégnek és három magánszemélynek kölcsönözték – nyilatkozott Somogyi Ferenc.

Ennek következtében Rainbow Kft. követelésállománya Matyi Dezső cégeivel szemben 1,2 milliárd forinttal nőtt 2016 januárjától,  jelenleg 3,2 milliárd forint.

Elmondta azt is, a Könyvbazár Kft.-nek a gödöllői Wolf CRS Kft. nyújtott mentőövet a dolgozók munkahelyének megőrzése és a működőképesség fenntartásához szükséges kifizetésekhez a Pécsi Direkt Kft. felszámolása előtt a céghez átkerült könyvkészlet biztosításával. A Matyi Dezső vezette cég azonban időközben több mint egymilliárd forintos tartozást halmozott fel a Wolf CRS Kft.-vel szemben. Ezt követően a Rainbow Kft. tavaly szeptember elsejei taggyűlésén a Wolf CRS Kft. megszerezte a Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonát.

A taggyűlés miatt Matyi Dezső csalás és okirat-hamisítás gyanújával feljelentést tett, mivel szerinte vitatható módon került át a Rainbow Kft. tulajdonjoga a gödöllői társasághoz.

Ugyancsak a tavaly szeptemberi taggyűlésen bízták meg a Rainbow Kft. ügyvezetői tisztségének betöltésével a PD Consulting munkatársaként dolgozó Vass István közgazdászt – közölte Somogyi Ferenc.

Matyi Dezső feljelentését a PD Consulting ügyvezetője érthetetlennek nevezte, mivel a napirendi pontot Matyi Dezső a taggyűlésen a tagok képviseletében eljárva szintén megszavazta.

Somogyi Ferenc kijelentette, a Rainbow Kft. 3,6 milliárd forinttal tartozik a Könyvbazár Kft.-nek, viszont a Rainbow Kft. bevételeit Matyi Dezső irányításával az általa felügyelt cégcsoport tagjainak adták kölcsön vagy fizették ki azok számláit.

A Rainbow Kft. követelései között szerepel viszont a tavaly november végi főkönyv elemzése során megtalált 744 millió forint értékű, dolgozóknak vásárolt, de tavaly már lejárt érvényességű utalvány is

– jegyezte meg.

Bodnár Imre, Matyi Dezső jogi képviselője az MTI-nek későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.