Gazdaság

Vaskosan emelte árait a Magyar Posta

A decemberi kaotikus kiszállítások után a Posta áremeléssel folytatja működését. A legnagyobb változás, hogy alig lehet majd csomagot levélként feladni.

Korlátozza a szolgáltatásait és emeli az árait a tavaly decemberben nehézkesen működő, sok csomagot késve kézbesítő Magyar Posta – írja a Magyar Nemzet. Bizonyos küldeményeket január 1-től nem kézbesítenek: azok a levélpostai küldemények jutnak e sorsra, amik meghaladják a

nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét.

Ez a belföldi küldésre vonatkozik, ebben az esetben a csomagot csak a postán tudja átvenni a címzett. Érdekesség, hogy külföldre továbbra is elérhető a szolgáltatás. A fent említett méretnél nagyobb küldeményeket tehát mostantól csak csomagként, ergo drágábban lehet feladni. Eddig két kilogrammig levélpostai küldeménynek számított bármi, ezért pl. sok webáruház használta ezt.

A Posta ezenkívül is emelt árakat, drágult 7 százalékkal az elsőbbségi szabványlevél, 5 százalékkal az aznapi utalvánnyal történő fizetés, 14 százalékkal a postacsomagok alapdíja. Durvát drágult a háznál történő csomagfelvétel díja, a terjedelmes vagy törékeny csomagok díja, a nemzetközi küldemények díja is.

Arra nincs magyarázat, miért a drágulás, hisz sem az üzemanyagárak, sem az infláció nem emelkedett ekkorát, maximum a minimálbér emelése lehet ok. A Posta mindenesetre nem reagált a miérteket firtató kérdésekre lapzártáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik