Gazdaság

Nehezen fog megtérülni az irreálisan drága esztergomi vasútvonal

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 01. 24. 15:53

Az esztergomi vasútvonal felújítása már 2008-ban megkezdődött az újpesti vasúti híddal rekonstruálásával. Már így is rengeteg pénzt nyelt el ez a projekt és most újabb 50 milliárdot költhetnek rá, evvel a beruházás elérheti a 120 milliárd forintos összköltséget.
  • Újabb, közel 50 milliárd forintot költhetnek az egyszer már átadott Esztergom–Budapest-vasútvonalra.
  • Az összköltség így elérheti a 120 milliárd forintot, ami a műszaki tartalmat figyelembe véve messze a legdrágább hazai vasútfelújítássá teszi.
  • A pénznyelő vonal 2018-ra készülhet el teljesen

A rekonstrukció 2008-ban úgy indult az Újpesti vasúti híddal, hogy ezzel a MÁV keresztülhúzta a főváros terveit, miszerint az átkelő helyén uniós forrásból egy új, közúti-vasúti híd épüljön. A társaság a sietséggel magának sem segített, hiszen a vonal többi részének a felújítása csak jóval később, 2013-ban kezdődhetett, így a szükségesnél többször kellett lezárni. Igaz, az utasok elszoktatása – sokan nem szeretnek pótlóbuszra szállni – statisztikai értelemben előmozdítja a sikert: ha valóban elkészül a projekt, várhatóan tényleg emelkedik a viszonylatot igénybe vevők száma.

A vasútvonalak uniós forrásokból történő rekonstrukciója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) feladata lett, a felsővezetéket azonban a MÁV maga akarta megépíteni, el is költött az előkészítésre 1,6 milliárd forintot. Ám miután nem boldogult vele, ezt a feladatot is megkapta a NIF, így viszont ez a munka nem készült el a pálya felújításával párhuzamosan. Az átadások száma végül konkurálhat majd a Várkert Bazáréival, de a vonal még mindig nyeli az EU-s milliárdokat. Amikor 2015-ben a dízelvonatok közlekedni kezdtek a pályán, ott tartottunk, hogy 107 milliárdnyi uniós és hazai költségvetési támogatást ítéltek meg a projektnek, amiből az elérhető adatok alapján legalább 71 milliárdot el is költöttek.

A teljes cikket az idei Figyelő 2. számában olvashatja el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.