Gazdaság

Drágulhat a liszt

liszt (Array)
liszt (Array)
A liszt árának minimum 5 százalékos emelését elkerülhetetlennek tartja a szakma.

A Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) az áremelést azzal indokolta, hogy a legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint minden cég maga dönti el, mikor, milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak.

Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormányzat a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta.

A Gabonaszövetség szerint az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása hiányzik, az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre. Mindezek – a szövetség szerint – elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának emelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik