Gazdaság

A NAV készítheti el a söralátétet

Akik nem önadózók és nem tudnak munkáltatói adóbevallást választani, mert nem vállalják a munkaadók az elkészítését, azok 2017-ben választhatják, hogy a NAV készítse el az előzetes bevallást, amit aztán csak jóvá kell hagynia.

A tervezet azt jelenti, hogy a munkavállalók március 15-től tudják megtekinteni a NAV által előzetesen összeállított adóbevallás-tervezetet. Ezt a legegyszerűbb módon az ügyfélkapun keresztül teheti meg az adózó, akinek nincs – születési dátumuk és adóazonosítójuk feltüntetése mellett -, postai úton is kikérheti az ajánlást, illetve formanyomtatvánnyal vagy telefonon keresztül lehet megigényelni.

A tervezetet az adózónak jóvá kell hagynia, így értelemszerűen a felelősséget ő viseli az adóbevallás tartalma miatt. A tervezetet az éves összesítők alapján állítja össze a NAV, melyet, szerencsés esetben, csak jóvá kell hagynia az adózónak. Ha nem felel meg a valóságnak a tervezet, azt már önállóan kell javítania a bevallónak.

Fontos, hogy aki szeretne élni a lehetőséggel, hogy a NAV előzetesen összeállítsa a bevallását, annak a szándékát jelezni kell az adóhatóság felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik