Gazdaság

Pogátsa: Obama a válság problémáinak elfedésén dolgozott

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 01. 20. 09:37

A 2008-as válságkor került pozícióba és – a makroszámokat megnézve – látszólag sikerrel is kezelte a krízist. Ám a dolgok mögé pillantva az látszik, hogy a válságkezelést követően nem tett rendet igazán maga után - fejtegette Obama nyolc évét Pogátsa Zoltán közgazdász.

Kormányváltás küszöbén állnak Amerikában, így érdemes végigfutni Obama elmúlt két ciklusának gazdaságpolitikáját. A makroszámok azt mutatják, hogy a válságot sikerrel kezelte a 2008-ban megválasztott demokrata vezetés. Jó ideje nincs már recesszió, nőtt a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség is elfogadható szintre csökkent.

Első látásra ez mind szép és jó, de ha a dolgok mögé nézünk, akkor kicsit árnyaltabbá válik a kép. A kormány válságkezelése arról szólt, hogy adósságból keltettek keresletet a gazdaságban. Ez egy megszokott gazdaságpolitika, ám elmaradt az a fontos lépés, hogy miután a recesszióból ismét növekedésnek indul a gazdaság, az államnak le kell építenie a válság alatt keletkezett adósságállományt, véli Pogátsa.

Szerinte ha az egészet össze akarnánk foglalni, azt mondhatjuk, hogy az Obama-kormányzat és a jegybanki vezetők, akik ez idő alatt a FED-et vezették, 8 év alatt egyfajta “elfedését” végezték a válságnak. Mind a két oldalról keresletélénkítéssel próbálták túlélni ezeket az éveket. Az igazán komoly szerkezeti változások nem történtek meg ez idő alatt, és egyébként rendkívül fenntarthatatlan az a pálya, amit az Egyesült Államok befutott.

Gyakorlatilag egy folyamatos eladósodás és a veszélyes eszközök fenntartása árán jött létre a mostani enyhe növekedés és a foglalkoztatás javulása. Ahogy az Európai Unió válságkezelése nem volt egy fenntartható stratégia, azt gondolom, hogy az Egyesült Államokban sem ez történt meg, és ezért én arra számítok, hogy bizony a következő években vissza fog térni az a válság, amelyet 2007-2008 után igazából csak eltussoltunk, mondja a közgazdász.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.