Gazdaság

Jön Trump, rohanhat aranyat venni

Pénzügyi elemzők a bizonytalanságok miatt ajánlják az aranyat a befektetők figyelmébe.

A pénteken hivatalba lépő új amerikai elnök csapata akár napokon belül komoly kereskedelmi konfliktusokat robbanthat ki Kínával, Mexikóval, ha pedig fokozza a nyomást az EU-ra is, akkor megugorhat az arany ára – írja a Privátbankár. A portál szerint a bizonytalanságok közepette is biztosra vehető, hogy Donald Trump új kereskedelmi megállapodásokra törekszik, ami azonban könnyedén csaphat át globális kereskedelmi háborúba.

Leendő minisztere, Wilbur Ross minapi meghallgatásán már jelezte, hogy hivatalba lépés után rögtön újratárgyalná a NAFTA szerződést Kanadával és főként Mexikóval, sokkal agresszívabban lépne fel a kínai dömpingárak és államilag támogatott szektorok ellen. Trump és csapata ellen a legjobb védekezés az arany. Amerikai pénzügyi elemzők a bizonytalanságok miatt az aranyat ajánlják a befektetők figyelmébe, arra számítanak, hogy akár már a beiktatásakor tehet olyan kijelentést, ami miatt megugorhat a nemesfém ára.

Pogátsa Zoltán közgazdász a kormányváltásról azt mondta, Obama két ciklus alatt – a makroszámok alapján – a válságot sikerrel kezelte, nincs recesszió, nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség is elfogadható szintre csökkent, de a dolgok mögé nézve, árnyaltabb a kép. A kormány csak elfedte a válságot, pedig visszaüthet, hogy fenntarthatatlan az a pálya, amit az Egyesült Államok befutott. Pogátsa ezért arra számít, hogy a következő években visszatér a válság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik