Gazdaság

Fazekas miniszter hadat üzent a vegán kolbásznak

El-fo-gad-ha-tat-lan!

Nem elfogadható, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Híradó.hu-nak. Szerinte a fogyasztókat pontosan kell tájékoztatni, tehát nem szerepelhet a virsli, párizsi, kolbász, a szalámi vagy éppen a hús kifejezés egy hús nélküli termék elnevezésében.

Christian Schmidt német agrárminiszter még a múlt év végén nyilatkozta, hogy

minden erejével azon lesz,  hogy betiltassa a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezéseket.

Szerinte az, hogy húsételek nevét használva kínálják a húsmentes fogásokat, „teljesen félrevezeti és megzavarja a fogyasztókat”.

Fazekas Sándor szerint, bár nálunk a kifogásolt húsmentes termékek csak szórványosan jelennek meg a kínálatban, a vegán vagy vegetáriánus készítmények – például szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi – elnevezésének problémája Magyarországon is felvetődik. Kiemelte: a Magyar Élelmiszerkönyv leírja, hogy milyen termékek nevében szerepelhetnek például a virsli, párizsi, kolbász, szalámi vagy a hús kifejezések.

Ha valaki ezeket a szavakat vegán vagy vegetáriánus termékekre használná, akkor annak más nevet kell találnia

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik