Gazdaság

2017: nagyon beindul a világgazdaság, de a politika még lefékezheti

Idén egyre pozitívabb hírek érkeznek, globális és hazai szinten is gyorsuló gazdasági növekedés várható. A legnagyobb kockázatot a nemzetközi politika jelenti, hiszen az új amerikai elnök gazdaságpolitikája és az Európában közeledő választások bőven okozhatnak izgalmakat – hívja fel a befektetők figyelmét a K&H.

Az előttünk álló hónapok legnagyobb kérdése az, hogy az új amerikai elnöknek mit sikerül megvalósítania választási ígéreteiből, illetve hogy az Európában esedékes választások hogyan rajzolhatják át a politikai térképet, kitart-e idén is a tavaly fellángolt elitellenes hangulat

– mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Márciusban Hollandiára, majd Franciaországra kell figyelni, hiszen az április-májusban történő francia választások előszele már az első negyedévben is befolyásolhatja a piacokat.

Mindeközben Magyarországon

Magyarországnak szerencséje van a kedvező nemzetközi gazdaság környezettel. Ez a mi növekedésünket is segíti. Itthon is lassan ráfordulunk a választásokra, ezért az EU-s pénzekből finanszírozott állami beruházások intenzív felfutására lehet számítani. Ennek, illetve az adócsökkentés és a béremelések hatásaként várhatóan növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhetően idén 3-4%-ra gyorsulhat a gazdasági növekedés, miközben a költségvetés helyzete is stabil maradhat – írta a bank elemzése.

Természetesen vannak kockázati tényezők is, amely lassíthatják a növekedést. Ilyen például a mezőgazdasági termelés, amely az időjárástól is függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik