Gazdaság

13 éve húzódik az e-jegy bevezetése a BKK-nál

Jövőre végre elindulhat a fokozatos bevezetés, de egyelőre még mechanikus jegylyukasztókat is rendelnek.

2018-ban indulhat a BKK-nál az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetése – írja az Index. A portál emlékeztet: már 2004-ben ígérték, hogy az azt követő év végén bevezetik az e-jegyet, de 13 év alatt sem sikerült előrelépni.

2015-re sikerült eljutni odáig, hogy elkezdjék a dolgozói próbaüzemet, majd kiderült, hogy jelentősen át kell tervezni a rendszert, hogy az elektronikus személyi igazolványt is használni lehessen a közösségi közlekedésben. Változott a személyszállításról szóló törvény is, a HÉV-ek és az agglomerációs buszok pedig állami kezelésbe kerültek. Mindezeket a változtatásokat át kellett vezetni a vállalkozói szerződésben, és el kellett fogadtatni a finanszírozó EBRD-vel.

A BKK csak azt árulta el, mikor kezdődik a bevezetés, azt nem, hogy mikor fejeződik be. Ez minden bizonnyal még soká lehet, ugyanis a BKV pályázatot írt ki 700 mechanikus jegylyukasztó beszerzésére is.

A BKK közlése szerint az elektronikus jegyrendszer bevezetése több ütemű – először az e-bérletek, utána a jegyek bevezetése következik, ezzel párhuzamosan pedig kivezetik a papír alapú termékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik