Gazdaság

Megvan, kiknek osztott pénzt a kormány az év végén

A kormány a napokban jelentette be, hogy 35 nagyvállalat kapott összesen 24,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást költségvetési forrásból. Azóta a Portfolio.hu megtalálta a kormány hivatalos oldalán a részletes listát is.

Ebből az derült ki, hogy legnagyobb támogatási összeget, 4,5 milliárd forintot, a budapesti székhelyű Vajda Papír Kft. kapta, míg a Rába Cégcsoport 3 cége 3,2 milliárdot és a Gyermelyi pedig 2,4 milliárd forintot nyert el. A 10 legnagyobb beruházási támogatást kapott nagyvállalatok között találjuk még az Univert, a Jász-Plasztik Kft.-t, a Béres Gyógyszer Zrt.-t, a Gallicoopot, a Kecskeméti Konzervgyárat, Tranzit-food Kft.-t, illetve a Kunplast-Karsai Zrt.-t. A támogatásból a nyertes cégek eszközparkjukat fejleszthetik és több száz új munkahelyet hozhatnak létre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére először 2015-ben döntött úgy a kormány, hogy 3 milliárd forinttal támogatja azokat az ipari nagyvállalatokat, amelyek az előírások szerint elesnek az uniós forrásoktól – emlékeztetett pénteken Varga Mihály kiemelve, hogy megötszörözve a keretet tavaly már 15 milliárd forinttal támogatták a hazai nagyvállalatok kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásait.

Novemberi cikkünkben megírtuk, hogy 2010 óta 66 nagyvállalat kapott összesen 139 milliárd forint támogatást egyedi kormánydöntéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik