Gazdaság

Sötét titkokat rejtegetnek a magyar éttermek

Színházi büfékben dolgozott, majd Angliában pincérkedett – valahogy így kezdődött Németh Ádám, a Konyhafőnök című műsor legújabb győztesének karrierje. A ranglétrát végigjárva végül Magyarországon találta meg a helyét, olyannyira, hogy menyasszonyával idén indítják be teljes gőzerővel legújabb vállalkozásukat. A kezdetekről, a vállalkozás részleteiről, a macerás éttermi dolgozókról, és az éttermi áfacsökkentés hatásairól is mesélt a Pénzcentrumnak adott interjújában Németh Ádám.

Nem csak a hazai fizetéssel van gond

Mint az interjúból kiderült, részben az alacsony fizetés miatt ment ki, és nagyon jó tapasztalatokat szerzett. Megkérdezték tőle, mik a legfőbb különbségek a kinti és a hazai munka között.

Első helyen azt emelte ki, hogy kint nincs szürke és fekete foglalkoztatás a vendéglátásban.

Talán nem árulok el nagy titkot, hogy ezzel szemben Magyarországon a vendéglátóhelyek nagy részében azért nem ez a jellemző – mondta a magyar helyzetről.

Második helyen a munkavállalói jogokban tapasztalható hatalmas különbségre is utalt. És csak harmadik helyen említette meg a fizetést, ami neki kb. a duplája volt kint, mint Magyarországon. Hozzátette, hogy még a jóval magasabb költségek mellett is félre tudta tenni a harmadát.

Munkaerőhiány és áfacsökkentés

Egyetért azzal, hogy komoly gondok vannak a hazai vendéglátásban – alig találni képzett munkaerőt, és a dolgozók, mivel tudják, hogy munkaerőhiány van, könnyen ott hagynak egy-egy helyet, mert tudják, hogy lesz másik. És igen, akik ambiciózusak és jók a szakmában, azok közül tényleg sokan elmentek külföldre.

Az áfacsökkentést jó dolognak tartja, azonban úgy véli, hogy a fogyasztókhoz semmilyen formában nem fog eljutni, ebben biztos, emiatt senki nem fog árat csökkenteni, ez a könnyítés pont a vállalkozókat segíti. A fogyasztók már hozzászoktak egy árszínvonalhoz, és ugyanezen az árszínvonalon fognak megkapni mindent – jegyezte meg. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Mint írtuk, van ahol trükköznek az áfával az éttermek, és ennek a vendégek isszák meg a levét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik