Gazdaság

Padlón az uniós pénzek nélkül az építőipar

2016 novemberében az építőipari termelés volumene 14,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal – jelentette a KSH. Viszont a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján novemberben az építőipar termelése 1,7 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

epitoipar

2016 novemberében az előző év azonos hónapjához képest az egyéb építmények építésének visszaesését a KSH szerint elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Novemberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 37,6, a speciális szaképítésé 6,6 százalékkal visszaesett.
  • A megkötött új szerződések volumene 28,2 százalékkal volt kisebb az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal csökkent. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben – jegyzi meg a KSH.
  • Ami biztató lehet: az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 24,0 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,8 százalékkal magasabb volt.

2016. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 19,2 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Szakértői vélemények

Egészségesebb szerkezetű növekedés jöhet a tavaly novemberben 14,4 százalékos visszaesést elkönyvelő építőiparban – derül ki az ingatlan.com kommentárjából. Az uniós pénzekből finanszírozott beruházások is hozzájárulhatnak a jövőben várható bővüléshez, emellett a lakásépítések is folyamatosan javíthatják majd a statisztikát. A portál már most 400 olyan társasház-fejlesztésről tud, amelyek lakásait már értékesítik a piacon.

A Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Zrt. vezérigazgatója kommentárjában azt emelte ki, hogy számottevő bérnövekedést eredményezett az építőiparban a drasztikus munkaerőhiány és a garantált bérminimum emelése, ráadásul ennek a folyamatnak még messze nincs vége. Tatár Tibor úgy látja, jelentős részben ennek tudható be a kivitelezési költségek emelkedése, de az építőanyagárak is növekedésnek indultak. Ezek együttes hatásaként arra számít, hogy 2017-ben a kivitelezési költségek 15-20 százalékkal nőhetnek éves összevetésben, ami az irodapiacon a bérleti díjak növekedését vonja maga után.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette: a novemberi adatokon még érződik, hogy csökkentek az uniós támogatásból megvalósuló beruházások, de várakozása szerint az idei tél végére, tavasz elejére az építőipar teljesítménye éves összevetésben már stagnáló, vagy enyhén növekvő ütemet mutathat. A szakértő szerint ugyanakkor az építőiparban rövid és hosszú távon is szűk keresztmetszet lehet a munkaerőhiány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik