Gazdaság

Matyi nem tud fizetni, mindenki futhat maga a pénze után

Matyi vs Széchenyi bank (matyi dezső, széchenyi bank)
Matyi vs Széchenyi bank (matyi dezső, széchenyi bank)

Úgy tűnik, hogy itt a vég az Alexandra láncnak. Mint a hvg.hu írta, Matyi Dezső január 12-én körlevelet írt a beszállítóinak, hogy mivel nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek 3,8 milliárd forintnyi behajthatatlannak tűnő tartozása van, így ő sem tud fizetni. Viszont felajánlotta, hogy a Könybazár követelésére a fennálló tartozás erejéig engedményezési szerződést kötnének, amennyiben ezt a hitelezőik igénylik. Magyarul Matyi lehetővé tenné, hogy mindenki közvetlenül a neki tartozó cégen hajtsa be a tartozást. A tartozást egyébként összességében 4,5-5 milliárd forintra becslik a piaci szereplők.

A lap információi szerint a levélre „válaszul” úgy döntöttek a piac legnagyobb szereplői (Libri, Líra, Kossuth könyvkereskedő), hogy visszahívják a könyveiket az Alexandra bolthálózatból. Valószínűsítik továbbá, hogy ezt nemigen élné túl a bolthálózat.

Augusztusban még arról számoltunk be, hogy jókora tőkeinjekciót kapott a Könyvbazár Kft., amely korábban átvette a könyváruházairól ismert Alexandra-csoport központi cégétől, a Pécsi Direkt Kft.-től a nagykereskedelmet. A pénz forrása akkor homályban maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik