Gazdaság

Jól teljesített a turizmus novemberben

turisták (Array)
turisták (Array)

2016. novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest – derült ki a KSH jelentéséből.

A statisztikusok szerint a nagymértékű növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti alacsony bázis, a belföldi forgalom vonatkozásában pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17 százalékkal nőtt.

2016. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 18, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 17 százalékkal (900 ezerre) bővült. A nagyarányú növekedésben szerepet játszott az alacsony bázisadat, ami a 2015. év végi migránsválság következménye volt. Ez elsősorban a fővárosi szállodákat sújtotta, így nem meglepő, hogy a mostani számottevő emelkedés hátterében a forgalom kétharmadát fogadó budapesti szállodák 24 százalékos forgalomnövekedése áll – állapítja meg a KSH. A jelentős vendégforgalmú turisztikai régiók közül Budapest–Közép-Duna-vidék mellett a külföldivendég-éjszakák száma Nyugat-Dunántúlon, illetve a Balatonnál nőtt.

A legfontosabb küldő országok közül jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom, a legnagyobb mértékben (28%-kal) a Csehországból és az Olaszországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt.  A vendégéjszakák tizedét (4,9%-kal többet) a Németországból érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

  • A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 16 százalékkal (887 ezerre) nőtt, aminek a hátterében a novemberi hosszú hétvége forgalomnövelő hatása állhat. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban jelentősen bővült, legnagyobb mértékben a Balatonnál, Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon.

A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (30 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 22 százalékkal (16,8 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal (6,7 milliárd forintra), az egyéb bevétel 18 százalékkal (6,6 milliárd forintra) emelkedett. A november eleji hosszú hétvége miatt a szállodák az ilyenkor szokásosnál magasabb árakat érvényesítettek, illetve a turisták a magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákat vették igénybe.  

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 38 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A novemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1711 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,3 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 20 százalékát tette ki.

2016. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma (2452) a bázisévhez képest szinte nem változott, a kiadható férőhelyek száma 0,6 százalékkal (214 ezerre) nőtt.

2016. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

A szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,0 százalékkal (13 millió), a belföldiek 7,0 százalékkal több (13 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb – 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,1 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 17,4 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik