Gazdaság

Zsebben teló, dokkban PC – idén jöhet a Surface Phone

Lassan tényleg minden a mobiltelefonba költözik, ezek a kis zsebkészülékek az asztali gépeket is elnyelik. A fejlesztési versenyben a Microsoft jár legelőrébb a Continuum dokkolójával. Azt várja a szaksajtó a Surface Phone-tól, hogy fullos PC legyen - ha végre megérkezik.

A Windows 10 Mobile olyannyira nem lett sikersztori a mobilos piacon, hogy már csak 0,4 százalékos a Windows Phone rendszerek piaci részesedése. Az IDC globális piackutató szerint 2020-ra már 0,1 százalék lesz ez az érték, ami egyenlő az összeomlással. Csakhogy! A Microsoftnak esze ágában sincs a mobilpiacot elhagyni, hiszen minden ebbe az irányba fejlődik. Mióta a Microsoft bejelentette, hogy lehúzza a Lumia telefonok továbbfejlesztését, a telefonpiaci szakírók azt tippelik, hogy a Surface Phone lesz a redmondi cég következő nagy dobása, méghozzá lehet, hogy hamarosan. Chris Capossela, a Microsoft marketing-vezérigazgatója 2016 végén bejelentette, hogy 2017-ben egy teljesen új Windows Phone kategóriát indítanak útjára.

Amit a legtöbb Windows rajongó igazán vár az az, hogy

a Surface Phone a legerősebb zászlóshajó mobilkészülék lesz a piacon.

A sajtó azt várja, hogy legalább annyi hardwer és szoftver innovációval lesz a teló megpakolva, mint a drága, de nagyon csúcskategóriás Surface Book laptop és Surface Pro táblagép termékek, nem beszélve az agyeldobós Surface Studio kreatív géptrösztről. De mitől lehetne valóban nagy dobás az új Microsoft telefon, a Surface Phone? A várakozások szerint a Continuum lesz az, amitől hasra esik a világ. Vagyis a Continuum továbbgondolása, amikor a készülék a kezünkben telefon, de ha dokkoljuk, akkor egy teljes értékű Windows 10-es számítógép lesz, ami kis energiaigényű, most még csak a mobiltelefonokra jellemző ARM-chipkészletről fut majd és asztali alkalmazások futását lehetővé teszi. Még ha ez valójában emuláció is, ugyanis egy ARM-processzorról egy fullos, magas rendszer-követelményeket támasztó Win 10-et futtatni szinte lehetetlen lenne.

A Microsoft ugyanakkor ebben a fejlesztési futamban bőven a riválisai, tehát az Apple és a Google előtt jár és könnyen lehet, hogy közel vannak már az ARM-re portoláshoz. Ezzel gyakorlatilag a számítógépezés valóban új kategóriája robbanna be egy és ez kisebbfajta technológiai forradalmat jelentene, amelynek a hagyományos PC-gyártók valószínűleg nem örülnek. Minden a zsebbe költözik. Valóban jól hangzik elsőre, de nézzük meg röviden, hogy a Surface Phone tényleg megváltást jelent-e.

A Continuum már most jelen van a Windows 10 Mobile világban,

egészen pontosan a Lumia 950, 950 XL és a HP Elite X3 modellekhez lehet ilyen dokkolót csatlakoztatni. Igazából már most is egész jól működik a dolog, úgy ahogy, tehát a szokásos Microsoft-ekézéshez képest elégedettek a tesztelő szakújságírók, de azért azt elmondhatjuk, hogy nem kell csodákra várni. Nyilván nem olyan szintű a Continuum, mint egy asztali oprendszer, és erősen korlátos. Maximum egy alap munkára, tehát netezésre, emailezésre, képek, videók rendezgetésére, Office programokra, zenélésre, UWP-s Windows Phone appok futtatására felelhet meg, meg játékra.

2 in 1

Ha ez „kettő az egyben” koncepció tovább tökéletesedik, és valóban át tudunk egy teljes asztali gépre váltani, az elméletben tényleg nagyon sok potenciált rejthet magában. Ezzel együtt vannak a koncepcióval kapcsolatban alapvető fenntartások. Például: ha nyaraláson akarom előhozni a PC oldalát, hova fogok dokkolni? Vinnem kell magammal egy HD monitort is? És vigyek magammal billentyűzetet, egeret, egérpadot is a bőröndben? Esetleg legyen ott az eleve windows 10-es laptop és akkor arra dugjam rá a telefont, megbonyolítva a teljes szerkót? Talán a szállodai tévé jöhet jól majd tartós külföldi út esetén, ha hozzá lehet férni a HDMI-csatlakozóval a tévé hátuljához. Ha utazok, és a vonaton dolgoznék, akkor is ugyanez a helyzet – legyen nálam egy képernyő és 220 volt? Munkahelyen? Nem valószínű, hogy a legtöbb munkahelyen engednék, hogy egy darab személyes telefonról fusson a meló és hát ott van a céges adatok problémája.

Az mindig is munkáltató feladata volt, hogy biztosítson egy jól működő, cégre szabott informatikai rendszert a munkavégzéshez. Na jó, azért egy céges meetingen lehet, hogy jól jön. De ha jobban belegondolunk, alig van pár élethelyzet, ahol jól jön a Continuum. Ez leginkább az otthonokban lehet egy jó megoldás. Ha tényleg elég erős már lesz az Intel és Atom chipek helyett az ARM-chipkészlet, akkor nem kell számítógépet vennünk otthonra, elég lesz egy monitor és a Surface Phone, így másodpercek alatt lehet otthoni gépünk. Vagy éppen ismerősöknél, egy gyors rákötéssel máris lehet közös projekten dolgozni.

Ezek egyelőre találgatások. Meg kell várni a Surface Phone-t, aztán majd meglátjuk. Azért azt nem árt észben tartani, hogy egy telefonnak elsősorban telefonnak is jónak kell lennie, és a Windows Phone csillaga most nem nagyon ragyog. A Microsoft saját alkalmazásai jobban muzsikálnak a versenytársak platformjain és manapság nagyon kevés fejlesztő dolgozik WP-re. Ha kijön majd a Surface Phone és arra sem lesz gyári Gmail, Youtube, rendes Facebook-, Snapchat- vagy Instagram alkalmazás, akkor a Microsoft összes alkalmazottja egyszerre járhat akár esőtáncot is, akkor is lehúzzák majd a telefonjukat. Azt kivéve, hogy ha egyáltalán nem kellenek majd már mobilappok, mert egy az egyben az asztali gépeinken használt programokkal lehet nyomulni majd a készüléken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik