eu - magyarország (eu, zászló, )
Gazdaság

Professzorok Batthyány Köre: Magyarországon a látszat uralkodik

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 13. 11:31

Elkészítette szokásos, az ország helyzetéről szóló értékelését a Professzorok Batthyány Köre. Mint írják, a nemzet mai helyzetét a történelem során létrejött és megőrzött értékek és a keresztény erkölcs fényében ítélik meg.

Eszerint

az országban a valóság és a látszat minden korábbinál jobban összekeveredett, és természetesen a látszat uralkodik.

Az egyén nem érzékeli a gazdaság erősödését

A professzorok jó bizonyítványt állítanak ki a magyar gazdaság és a magyar gazdaságpolitika helyzetéről. Hangsúlyozzák: tavaly visszafizettük a “gazdaságpolitikai döntések szabadságát korlátozó” külföldi hiteleket, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, egy százalék körül jár az infláció, stabil a forint, bővül a gazdaság, az idén pedig már mindhárom piacvezető hitelminősítő befektetésre ajánlja állampapírjainkat. Értékelésük szerint egyértelműen sikeres a jegybank kamatpolitikája, azonban hozzáteszik:

A makrogazdasági mutatók javulása azonban egyelőre lassan érzékelhető az egyén számára, s ez sokakban elégedetlenséget szül. Az átlagos munkajövedelem 2002-ben érte el az 1990-es szintet, a nyugdíjak pedig 2004-ben, de ezek névleges értékének szinten tartása is csak az államadósság meredek növekedésének árán sikerült. A háztartások legtehetősebb 10%-ának jövedelme 1990-ben 2,5-szer akkora volt, mint a legszegényebbeké, a (legrosszabb) 2013-as évben azonban már 8,2-szer volt akkora.

Nehezményezik, hogy

az egészségügyre, a közoktatásra, a felsőoktatásra, a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások a rendszerváltás óta és ma is elmaradnak a hasonló országokéhoz képest,

sőt: az egészségügyi és az oktatási kiadások még a nemzeti össztermékhez képest is csökkentek.

A városi értelmiség elfordul a kormánytól

A Professzorok Batthyány Köre szerint főleg a városi értelmiség körében terjed a kormányellenes hangulat, azonban ennek oka a változással szembeni gyanakvó ellenállás, illetve az ellenséges, neoliberális attitűd. Ugyanakkor a kormány döntéseit sokszor felületes helyzetfelmérés alapján, „erőből” hozza, így

a következetlen jogalkotás nagy terhet ró az Országgyűlésre, a közigazgatásra és a gazdaságra egyaránt, másrészt borzolja az idegeket.

Szerintük az elégedetleneknek négy körét lehet azonosítani:

  • a vezető értelmiséget,
  • az egyes döntések által közvetlenül érintettek vezetőit és hangadóit,
  • a politikai ellenzéket és a széles tömegeket,
  • a közvéleményt.

Mint írják, mindegyik csoportban egyre erősebb az az öngerjesztéssel is fokozott érzés, hogy a kormány megkérdezésük nélkül jár el.

Az elhamarkodott és hibás döntések fő oka számos esetben a vezető értelmiség és a közvetlenül érintettek véleményének ki nem kérése.

Hibaként róják fel, hogy a  törvényhozatalt megelőző hatástanulmányok néha nem készülnek el, ez pedig megfontolatlan jogalkotást eredményez. Ráadásul

egyes viharos sebességgel elfogadott jogszabályok azt a gyanút ébresztik, hogy nem az egész közösség, hanem csupán egy szűk csoport érdekeit juttatják érvényre.

Szavaik szerint sok jogszabály nem megy át az előírt társadalmi előkészítési eljáráson, a parlamenti vitára pedig mindössze néhány óra marad, vagy nem is kerül rá sor.

Elismert menekültpolitika, Orbán európai hatása

A Professzorok Batthyány Köre úgy látja: a magyar emberek döntő többsége támogatja a kormány migrációs politikáját. Mint írják, az Unió meghatározó tagállamaiban fokozatosan változik a menekültpolitika, s ebben a miniszterelnök hatásos fellépésének jelentős szerepe van, azonban ügyelni kellene arra,

hogy a kormány olyan formában kommunikálja e kérdéssel kapcsolatos és vitathatatlanul helyes álláspontját, hogy az lehetőleg ne váltson ki ellenszenvet külföldön és a nemzetközi szervezetek körében.

A korrupciós helyzetet értékelő részben arról írnak, hogy a vezetők példamutatása nélkül a kisemberek köréből sem tűnik el a korrupció.

Az utóbbi években a hatalmon lévők nem tudják meggyőzni a választópolgárokat, hogy a róluk a szennysajtóban, de újabban a komoly orgánumokban is terjesztett korrupciós célzások hamisak.

Az egészségügy helyzetével kapcsolatban felhívják a figyelmet: haladéktalanul neki kell látni végre a konszolidációjának, és jelentősen növelni kell a ráfordításnak az összes hazai termékhez viszonyított arányát. A jelenlegi egészségügyi politika – a teljesítményvolumen-korlátozás miatti várólisták – a magánellátás felé terelik a fizetőképes keresletet. Egy tisztes béremelés azonban

nemcsak a kivándorlást, de ezt a folyamatot is fékezné.

A kritikákat építő visszajelzéseknek szánják és hangsúlyozzák:

a kormánypártok nézeteikben és az ország jövőjére vonatkozó elképzeléseiket tekintve továbbra is közel állnak hozzánk. Annál is inkább, mert a mai ellenzék semmiféle reális alternatívát nem képes felmutatni a gazdaság és a társadalom előtt álló kihívásokról, sem 2010 előtt, sem azóta, és nem hajlandó dialógusra a mindenkit egyaránt érintő nemzeti ügyekben sem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.