Gazdaság

Az egy dolog, hogy Obama hiányozni fog, de az alelnököt sosem fogjuk elfelejteni

Hihetetlen politikai karrier, felfoghatatlan családi tragédiák és egy nyolc éven át tartó különleges barátság. Mutatjuk Barack Obama alelnökét, Joe Bident és az ő nem mindennapi történetét.

Meglehetősen eseménydús hetet zár Amerika: kedden elmondta utolsó beszédét Barack Obama, szerdán megtartotta első sajtótájékoztatóját Donald Trump, csütörtökön pedig a jelenlegi alelnök részesült elismerésben. Joe Bident az Elnöki Szabadság Érdeméremmel tüntette ki Obama, amiről azt megelőzően az alelnök semmit sem tudott, így egyszerre volt rendkívül meghatott és meglepett a díj átvétele közben.

Nem érdemlem meg ezt, de tudom, hogy az elnök szívéből jött

mondta könnyek között Biden.

Január 20-án nemcsak Obama távozik posztjáról, hanem nyolc éven át szolgáló alelnöke, Joe Biden is. A 74 éves politikus 36 éven keresztül volt Delaware szenátora a szenátusban, aktívan részt vett a törvényhozásban, az 1994-es “Erőszakos bűntények és a törvény végrehajtása feletti kontroll” Biden bűnözési törvényeként vált ismertté. Hozzá fűződik a rendkívüli jelentőségű “Nők elleni erőszak” törvénycikk is.

Politikai karrierjének indulását beárnyékolta egy súlyos családi tragédia. 1972 decemberében felesége és három gyermeke elmentek karácsonyfát vásárolni, amikor az autójukba oldalról belerohant egy teherautó,

a balesetben az anya és az egyéves kislány életét vesztette.

Bident éppen a tragédia előtt nemsokkal választották be a szenátusba, így az esküt fiainak kórházi ágya mellett tette le. Egész szenátusi karrierje alatt minden nap ingázott Washington és wilmingtoni otthona között,

napi kétszer másfél órát vonatozott, hogy otthon lehessen a fiaival.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Biden öt éven keresztül egyedül nevelte gyerekeit, 1977-ben házasodott újra, második feleségétől született egy lánya. Idősebbik fia, Beau Biden 2015 májusában 46 éves korában agydaganatban meghalt.

A nehéz időszak az alelnök életében ezzel nem ért véget: Bidennek 1988-ban agyműtétre volt szüksége, miután életveszélyesen megnövekedett koponyaűri nyomást diagnosztizáltak nála. A műtét előtt az orvosok azt mondták, körülbelül 35-50 százalék esélye van a normális életre.

Szerencsére meggyógyult, és ő lett az Egyesült Államok első római katolikus alelnöke. Ugyan feleségének és lányának elvesztése megingatta hitében, Biden azóta is azt a rózsafüzért hordja a csuklóján, amit fia, Beau viselt halálának napján. Az alelnöknek rendkívül fontos a családja, egyetlen szabályt tart be, mióta belépett a szenátusba:

bármilyen megbeszélést megszakítok, még azt is, amin az elnök is részt vesz, ha a gyermekeim vagy az unokáim telefonálnak.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Biden azt mondja, ha nem politikusnak megy, építész lett volna belőle. Családjának nem voltak politikai kapcsolatai,

én vagyok az első szenátor, akit valaha ismertem,

– mondta egykor.

Ehhez képest élete csaknem felét a szenátus tagjaként töltötte, egy tévéshow-ban nemrég viccesen megjegyezte,

az egyik oka, hogy az elnök megkért, csatlakozzak hozzá, hogy állítólag sokat tudok a kormányzásról.

A választás bejött, Obama és Biden tökéletes egységet alkottak az elmúlt nyolc évben. Az elnök szerint Biden legfontosabb szerepe az volt, hogy megkérdőjelezte a feltevéseit, jól képviselte az ellenkező oldalt.

A legjobb dolog benne, hogy arra készteti az embereket, hogy gondolkozzanak, védjék meg az álláspontjukat és vizsgáljanak meg mindent az összes lehetséges szögből

– nyilatkozta Obama Bidenről.

Az alelnök a külpolitikára összpontosított egész karrierje alatt, elmondása szerint több mint 1,7 millió kilométert repült munkája során.

CHICAGO, IL - JANUARY 10: President Barack Obama embraces Vice President Joe Biden after Obama delivered his farewell speech to the nation on January 10, 2017 in Chicago, Illinois. President-elect Donald Trump will be sworn in the as the 45th president on January 20. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Obama és Biden kapcsolata azonban sokkal több, mint szimpla munkakapcsolat, olyanok voltak, mint McCartney és Lennon vagy Joey és Chandler, ők és a családjuk is közeli barátok. Nem véletlen, hogy Obama utolsó beszédében is megható szavakkal köszönte meg Biden nyolcéves munkáját:

te voltál az első választásom elnökjelöltként, és egyben a legjobb is. Nemcsak azért, mert nagyszerű alelnök voltál, hanem mert általad egy új testvért is kaptam. Úgy szeretünk, mintha a családunk tagja lennél, és a barátságod az életem egyik legnagyobb öröme.

Biden lehengerlően reagált:

Az egy dolog, hogy Obama hiányozni fog, de az alelnököt sosem fogjuk elfelejteni 4

Annál pedig nem is volt viccesebb dolog 2016-ban, mint amikor a Biden-Obama mémek ellepték az internetet. Trump megválasztását követően, miután az emberek feleszméltek a sokkból, elkezdtek képzeletbeli párbeszédeket gyártani a beszélgetésekből, amik éppen a Fehér Házban játszódhatnak. Ilyenek születtek:

A párbeszéd nagyjából így fest:

  • Joe, miért fogod még mindig a kezem?
  • Csak ki akarom borítani Mike Pence-t.
  • De miért?
  • Csak csináld!

Ha pedig ez nem lenne elég, mutatjuk, mivel készült Biden az elnök 55. születésnapjára:

Igen, ez egy barátságkarkötő. Nem hiába mondta Obama a csütörtöki díjátadón, hogy ez a mostani volt az utolsó apropó arra, hogy az internet a szoros barátságukon gúnyolódjon.

Viszont az, hogy január 20-án az Obama-Biden párostól el kell búcsúznunk, még nem jelenti azt, hogy Biden politikai karrierje ezzel véget érne, sőt! Biden már a mostani elnökválasztáson is indulni akart, de aztán fia halála miatt visszalépett. Döntése után azt nyilatkozta, nincs nap, hogy ne bánná, amiért nem indult el végül.

Viszont Biden decemberben már arról beszélt, gondolkodik rajta, hogy négy év múlva elindulna valamilyen tisztségért, akár még az elnöki székért is. Stephen Colbertnél azt mondta:

ekkor Trump 74 éves lesz, én 77, de jobb formában leszek, mint ő

– jegyezte meg.

Nem mondta még ekkor sem biztosra, csak annyit fűzött hozzá:

soha ne mondd, hogy soha!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik