Gazdaság

A Közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy lehetőleg ne induljanak el az ónos esőben!

onos-eso(1)(210x140)(1).jpg (ónos eső)
onos-eso(1)(210x140)(1).jpg (ónos eső)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről ónos esőt jelentettek.

Közleményükben azt írták, a síkosságmentesítés ilyen időjárásnál kevésbé hatásos, mivel a kiszórt anyag csak akkor hat, amikor megszűnik a csapadék.

Emlékeztettek, arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki ónos esőre Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest megye egyes járásaira.

Mint írták, amíg az ónos eső esik, a társaság sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt.

Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt.

Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy

az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.
A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosságmentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik