Gazdaság

Májustól pokol lesz a szlovák munkanélküliek élete

Ha a kormány javaslatára a parlament is rábólint, a munkanélküliek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok májustól szigorodnak – írta meg az Új Szó.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter azt mondta: a szigorítás után az állástalanok már nem tehetik meg, hogy a nekik felajánlott munkahelyen egy hónap után felmondjanak, és újra jelentkezzenek állástalanként a munkaügyi hivatalban. Ha ezt többször is megteszik, akkor leghamarabb a felmondást követő fél év elteltével veszik őket újra nyilvántartásba.
Jelenleg a szlovák munkanélküliek havonta maximum 148,57 eurót kereshetnek anélkül, hogy törölnék őket a nyilvántartásból, az új szabályok szerint azonban évente már legfeljebb csak 40 órát dolgozhatnak, és azt sem rendes munkaviszonyban. Megtiltanák azt is, hogy az állástalan annál a munkáltatónál dolgozzon, akinél az állása elvesztését megelőzően volt munkaviszonyban. A munkaügyi hivatal nyilvántartásából akkor is törlik az állástalant, ha nem jelzi időben a fent jelzett munkaviszonyt, és akkor is, ha komoly indok nélkül nem vállalja el a nekik felajánlott munkát – derül ki az Új Szó cikkéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik