Gazdaság

Kormányhatározatban rejtették el a budapesti olimpia elképesztő költségeit

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 12. 11:11

Korábban a témában:

A december 23-án megjelent Magyar Közlönyben jelent meg a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról szóló kormányhatározat, mely szerint 2017-ben megkezdődik tizenegy sportlétesítmény előkészítése – írta meg a Portfolio, amely a kormányhatározat különleges jelentőségét is megmagyarázza.

Hivatalosan a cél a verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek megfelelő biztosítása, illetve egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása, ugyanakkor a határozat azt is kiemeli, hogy

a fejlesztéseknél a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is szem előtt kell tartani.

A kormányhatározatban ha szeptemberben nem nyeri el Budapest a 2024-es olimpia rendezési jogát, így alig marad olyan versenyhelyszín, ami csak az olimpia miatt épül majd meg. A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de a lap számításai szerint az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg.

A határozat melléklete szerint tizenegy fejlesztés kerülne be a programba:

 • Budapest Xtrém Szabadidő park
 • Dunai Evezős Központ
 • Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri pályák
 • Fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok
 • Új Budapesti Teniszközpont
 • Új Budapesti Velodrom
 • Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ
 • Nemzeti Lovas Központ
 • Új jégcsarnok, uszoda és futókör
 • BOK Sportcsarnok- új “B“ Csarnok
 • A Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe

A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg. A Portfolio táblázatban szedte össze az eddig elérhető információkat, itt találja.

A táblázat szerint a legnagyobb tétel gy 60 ezer férőhelyes atlétikai létesítmény lenne Észak-Csepelen, amit aztán az olimpia után 10 ezer férőhelyesre lehetne visszabontani, és valamelyik egyetem használhatná sportcélokra –

becsült költsége 245,4 millió dollár.

A kormány döntése szerint május 31-éig el kell készülniük a tervpályázatoknak, illetve március végéig a kormány asztalára kell tenni az előterjesztést a fejlesztések szükséges forrásigényéről és ütemezéséről, illetve a beruházások pontos ütemezéséről.

A Portfolio szerint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programnak két lehetséges olvasata van: az egyik, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a következő években is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára. A másik olvasat, hogy az új program arra is jó, hogy a budapesti olimpia potenciális költségeit csökkentse. Hiszen ha megvalósul a Kemény Ferenc Program, akkor ezek a fejlesztések az olimpiától függetlenül megvalósulnak 2022-ig. Ezután pedig már lehet azzal érvelni, hogy a beruházások nem számítanak olimpiai költségnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24: U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.