Gazdaság

Jó szelek fújnak manapság a fapados repülésben

Szépen muzsikáltak a nagy európai fapados légitársaságok 2016-ban. Az év utolsó hónapjában 15-23 százalékkal többen vették igényben a szolgáltatásukat, mint tavaly ugyanekkor. Hazánkban is jó hírek érkeztek, mégpedig az, hogy bővíteni fogják a budapesti repteret még egy terminállal.

Átlagon felüli bővülést produkált a három nagy európai diszkont légitársaság 2016-ban. Az ír Ryanair, a legnagyobb fapados, 15 százalékos forgalomnövekedésről számolt be, tavaly összesen 117 millió utast szállított. Az angol easyJet Airbus típusú gépeivel a tavalyi évben 74,4 millióan utaztak, 6,6 százalékkal többen, mint 2015-ben. A magyar gyökerű WizzAir forgalma is megugrott, 23 milliós utasszáma 19 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Mindhárom cég nagyot szakított az év végén, az ünnepi időszakban: 15-23 százalékkal többen foglaltak hozzájuk jegyet  mint az előző esztendő utolsó hónapjában.

A gyakran repülő utasok is örülhetnek,  elkezdik ugyanis a budapesti nemzetközi repülőtér újabb bővítését. A hatmilliárd forintos beruházás első lépéseként lebontják a fapados cégek ideiglenes utasforgalmi épületét, majd a 2B terminálhoz hozzáépítenek egy 220 méteres új épületszárnyat, amelyet utasmólónak kereszteltek.

Az építkezés alatt buszokkal szállítják majd az utasokat a fapados légitársaságok gépeihez. A jövő nyárra befejeződő beruházás nyomán 15 millióra nő a repülőtér utaskapacitása. A repülőtér üzemeltetője azzal számol, hogy 2019-ben el kell kezdeni a harmadik ferihegyi terminál építését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik