Gazdaság

Ukrán és fehérorosz kőművesek lephetik el az országot

Az építőipari vállalkozások 94 százaléka küzd szakmunkáshiánnyal, ez most derült ki a GKI reprezentatív kutatásából. Akik vannak, azok közül is sokan a kókler kategóriába tartoznak.

A kormány fél éve még elzárkózott attól, hogy segítse a vendégmunkásokat, de szeptemberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már azt nyilatkozta, átmenetileg már lehetővé kell tenni, hogy az EU-ból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást a vállalkozók.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége hétfőn az RTL Klub megkeresésére arról tájékoztatott, az adminisztráció csökkentésével ukrán és fehérorosz kőművesek érkezhetnek hazánkba dolgozni.

Azt gondoljuk, hogy ez is segít részlegesen bizonyos területeken. Több ezer vendégmunkást tudna a magyar építőipar jelenleg foglalkoztatni

– mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A szövetség úgy számol, a vendégmunkások az otthoni fizetésük átlagosan két és félszeresét kereshetnék meg nálunk. A külföldre vándorolt magyar szakmunkások ugyanakkor az itthoni bér két és fél szeresét kapják külföldön.

Magyarországon egyébként nem ismeretlen fogalom a munkaerőhiány: építészekbőlsegéd- és betanított munkásból, kéményseprőből, gépkezelőkből és járművezetőkből sincs elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik