Gazdaság

Varga: kisebb lett a GDP-növekedés a tervezettnél

varga mihály (Array)
varga mihály (Array)

Varga Mihály és Banai Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtótájékoztatóján ismertette a 2016-os költségvetés előzetes adatait.

A legfontosabb, hogy tavaly kisebb mértékben nőt a GDP, mint amit az NGM várt. 

A GDP-növekedésre csak becslésünk van (2,1% lehetett a növekedés), de az már látszik, hogy 2016-ban komoly uniós források nélkül is tudott a magyar gazdaság növekedni – mondta Varga Mihály.

A pénzforgalmi hiány 2,4 százalék környékén lehet 2016-ban. Az uniós módszertan szerint számolt hiány valahol 2 százalék körül lesz.

Hozzátette: az ipar hullámzása mellett is stabilan növekedett a gazdaság (az ipari termelés várhatóan 1 százalék alatti lesz 2016-ban – a szerk.). Ehhez kellett a szolgáltatószektor és a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Az egész éves pénzforgalmi deficit 848,3 milliárd forintot tett ki, ami alapján az év utolsó hónapjában korábban soha nem látott, 900 milliárd forintot meghaladó hiány keletkezett.

Az óriási decemberi költekezéssel a kormány el akarata kerülni, hogy az idei hiány túl alacsony legyen – illetve bármi áron két százalék felett akarják tartani a 2016-os gazdasági növekedést, ennek érdekében tolták ki a százmilliárdokat a magyar gazdaság szereplőihez.

(Portfolio, Napi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik