Gazdaság

Trump megfenyegette a világ egyik legnagyobb autógyártóját

A Toyotát igyekezett halálra rémiszteni masszív vámokkal Amerika leendő új elnöke. Még kérdéses, a Fordhoz hasonlóan elengedik-e a mexikói gyárukat.

Azok után, hogy a Ford megrémült Donald Trump leendő amerikai elnök fenyegetéseitől, nem merte megépíteni mexikói autógyárát. Trump úgy vehette ki ebből, hogy hatásos dolog a Twitteren dobálódzni, tehát eljátszotta ezt a Toyotával is – írja az Independent.

A japán gyártó a mexikói Baja Californiába (azaz a Kaliforniai-félszigetre) akart gyárat telepíteni, de Trump közölte, baromi nagy vám lehet a vége a dolognak. Pedig a Toyota még 2015 áprilisában jelentette be, hogy az új mexikói gyárban fogja a kisautóit összeszerelni. Trump kirohanása előtt Tojoda Akió, a cég elnöke kijelentette, a végleges döntés előtt megvárja Trump véleményét, ami ez lett:

Magyarán szerinte a Toyota azt magyarázza, hogy új üzemet épít Mexikóban, hogy Corollákat szereljen össze, amik aztán mennek exportra az Egyesült Államokban. Na, erről szó sem lehet, vagy az USA-ban épül a gyár vagy nagy vámot kell fizetniük a behozatalért.

Tojoda közben megnyugtatásul közölte, még nem ejtették teljesen a mexikói gyár tervét, mindenesetre a cég részvényei fél százalékot estek. Amúgy a Ford is visszakozott abban a kérdésben, hogy a még nem is elnök Trump tweetje miatt hátrált-e meg a mexikói gyárat illetően. Mark Field vezér azt mondta, egyszerűen rájöttek, hogy mivel a kisautók iránti kereslet visszaesett, nincs szükség vadiúj gyárra, a meglévőkben is összerakhatják azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik