Gazdaság

Soha ilyen sokan nem dolgoztak még Magyarországon

Közmunka (Array)
Közmunka (Array)

A hivatalos magyar statisztikák szerint tovább csökkent a munkanélküliség és tovább nőtt a foglalkoztatás. Ezek szerint a 2016. szeptember–novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

  • a munkanélküliek száma 208 ezer
  • a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékos

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 414 ezer fő volt, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 67,5 százalék.Ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás 1992 óta nem volt ilyen magas, a munkanélküliség pedig a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony Magyarországon.

 

Kommentár

2010-hez képest kétségtelenül javulás figyelhető meg a munkaerőpiaci adatokban. A KSH statisztikáiban azonban benne vannak mind a külföldön dolgozók, mind pedig az éhbérért (nettó 50 ezer forintért) közmunkában dolgozók, akik 220 ezren vannak. Az inaktívak száma továbbra is brutálisan magas, ők nem jelennek meg a munkaerőpiacon. Jelenleg 2,9 millió fő körül van a 15-74 év közötti népesség körében. Mindez azt jelenti, hogy bár a hivatalos adat szerint felzárkóztunk az uniós átlaghoz, a külföldön dolgozók és a közmunkások nélkül viszont éppen hogy utolértük a keleti tagállamok csoportját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik