Gazdaság

Most akkor olcsóbb vagy drágább lesz a cigi? – Megkérdeztük a NAV-ot

cigaretta (cigaretta, )
cigaretta (cigaretta, )

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

Nézzük, mit is jelent ez:

  • csütörtöktől, azaz mától változik a cigaretták ára
  • egy héten kétszer változhat az ár, hétfőn és csütörtökön
  • ha hétfőn változik, akkor előző pénteken, ha csütörtökön, akkor előző nap teszi közzé az árváltozásokat a NAV. Szerdán meg is jelent az első lista, ami itt található.
  • április 1-jétől kizárólag zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható forgalomba, amelyről a kiskereskedelmi eladási áron kívül lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is. A változások már érvényesek, csak eddig tart a türelmi idő. 
  • a fogyasztói árat a trafikosoknak továbbra is fel kell majd tüntetniük.
  • a változás célja az Adózóna szerint az, hogy a cigaretta adómértéknek 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot (a forgalomba hozott cigaretták átlagárának 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként), amit három lépcsőben érünk el. Az első emelés 2016. szeptember 1-jén volt, a második történt most, a harmadik 2017. július 1-jén lesz.

Vonalkódolvasó

Ezek szerint előfordulhat az, hogy hetente kétszer emelik majd az árakat? A NAV a 24.hu-nak azt írta,

a változás csökkenést is jelenthet,

azonban ezt a dohánytermékek gyártói határozzák majd meg, ahogyan eddig is. (Így viszont nehéz elképzelni, hogy bármelyik gyártónak is érdeke lenne az árcsökkentés.)

Ugyanerre a kérdésre, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. még diplomatikusabb, ugyanakkor semmitmondó választ adott: a vonatkozó kormányrendelet értelmében a dohánytermékek új kiskereskedelmi eladási árának kezdő napjai – egyben a lehetséges árváltozások napjai – minden esetben hétfő, illetve csütörtök lehet.

A NAV honlapján, valamint a dohányboltokban feltüntetett áron kívül a termék vonalkódját a rendszerbe feltöltve a vonalkódolvasó segítségével is megtudhatjuk az adott doboz cigaretta árát. A Nemzeti Dohányboltok informatikai rendszereit üzemeltető Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. megkeresésünkre közölte:
a Nemzeti Dohányboltok által kötelezően működtetett és az ND Nonprofit Zrt. által minősített készletnyilvántartó rendszerek a dohánytermékek aktuális árait minden esetben naprakészen tartalmazzák. Így a dohánytermékeken megtalálható vonalkód leolvasásával – az árat nem tartalmazó dohánytermékek esetében is – biztosítják az árak azonnal megjelenítését a dohányboltosok számára.
Szerintük:

az új rendszer az árbejelentések révén a korábbi statikus szabályok helyett, rugalmasabbá válik, az árváltozások átfutási ideje lerövidül. Gondoljunk csak bele, amíg az adójegyeken szerepelt a kiskereskedelmi eladási ár, ennek megvalósítását a következő folyamat előzte meg:

1.       gyártó elhatározása a termék áráról,

2.       megrendelés a NAV-tól adójegyek formájában,

3.       NAV nyomdai legyártatása,

4.       gyártó részére rendelkezésre bocsátása,

5.       adójegy felhelyezése a termékre.

Most viszont azt írják, az új, gyorsabb rendszer keretében a kiskereskedelmi eladási árat nem tartalmazó dohánytermékek esetében a gyártók meghatározott időközönként a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé jelentik be az árakat, melyek feldolgozását követően azokat megküldik a NAV-nak, és egyúttal segítő szolgáltatásként a minősített készletnyilvántartó rendszerek, és így valamennyi Nemzeti Dohányboltnak.

Ennek átfutási ideje legfeljebb három munkanap – írták.

Új, gyorsabb

Sokan az üzemanyagokhoz hasonlítják a dohánytermékek-árváltozását. Az viszont egyértelmű, hogy egy heti kétszeri árváltozás a benzinkutaknál nem jár akkora munkával, mint egy dohányboltban, ahol a fogyasztói árat a trafikosoknak továbbra is fel kell majd tüntetniük. Azt, hogy ezt valóban meg kell majd tenni, a NAV is megerősítette kérdésünkre.

Kíváncsiak voltunk arra, mekkora plusz megterhelés ez a dohányboltosoknak. Ha a szerdai, első árváltozás napját megnézzük, 70 terméknek lett új ára. Ezt egy trafikosnak hetente egyszer, akár kétszer is fel kell tüntetnie, ami nem tűnik egyszerű feladatnak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint viszont

az új és gyorsabb rendszer mindenképpen segíti a Nemzeti Dohányboltok napi szintű működését, melynek megítélése annak gyakorlati alkalmazását követően lesz majd látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik