cigaretta (cigaretta, )
Gazdaság

Most akkor olcsóbb vagy drágább lesz a cigi? – Megkérdeztük a NAV-ot

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 01. 05. 11:48

Korábban a témában:

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

Nézzük, mit is jelent ez:

  • csütörtöktől, azaz mától változik a cigaretták ára
  • egy héten kétszer változhat az ár, hétfőn és csütörtökön
  • ha hétfőn változik, akkor előző pénteken, ha csütörtökön, akkor előző nap teszi közzé az árváltozásokat a NAV. Szerdán meg is jelent az első lista, ami itt található.
  • április 1-jétől kizárólag zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható forgalomba, amelyről a kiskereskedelmi eladási áron kívül lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is. A változások már érvényesek, csak eddig tart a türelmi idő. 
  • a fogyasztói árat a trafikosoknak továbbra is fel kell majd tüntetniük.
  • a változás célja az Adózóna szerint az, hogy a cigaretta adómértéknek 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot (a forgalomba hozott cigaretták átlagárának 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként), amit három lépcsőben érünk el. Az első emelés 2016. szeptember 1-jén volt, a második történt most, a harmadik 2017. július 1-jén lesz.

Vonalkódolvasó

Ezek szerint előfordulhat az, hogy hetente kétszer emelik majd az árakat? A NAV a 24.hu-nak azt írta,

a változás csökkenést is jelenthet,

azonban ezt a dohánytermékek gyártói határozzák majd meg, ahogyan eddig is. (Így viszont nehéz elképzelni, hogy bármelyik gyártónak is érdeke lenne az árcsökkentés.)

Ugyanerre a kérdésre, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. még diplomatikusabb, ugyanakkor semmitmondó választ adott: a vonatkozó kormányrendelet értelmében a dohánytermékek új kiskereskedelmi eladási árának kezdő napjai – egyben a lehetséges árváltozások napjai – minden esetben hétfő, illetve csütörtök lehet.

A NAV honlapján, valamint a dohányboltokban feltüntetett áron kívül a termék vonalkódját a rendszerbe feltöltve a vonalkódolvasó segítségével is megtudhatjuk az adott doboz cigaretta árát. A Nemzeti Dohányboltok informatikai rendszereit üzemeltető Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. megkeresésünkre közölte:
a Nemzeti Dohányboltok által kötelezően működtetett és az ND Nonprofit Zrt. által minősített készletnyilvántartó rendszerek a dohánytermékek aktuális árait minden esetben naprakészen tartalmazzák. Így a dohánytermékeken megtalálható vonalkód leolvasásával – az árat nem tartalmazó dohánytermékek esetében is – biztosítják az árak azonnal megjelenítését a dohányboltosok számára.
Szerintük:

az új rendszer az árbejelentések révén a korábbi statikus szabályok helyett, rugalmasabbá válik, az árváltozások átfutási ideje lerövidül. Gondoljunk csak bele, amíg az adójegyeken szerepelt a kiskereskedelmi eladási ár, ennek megvalósítását a következő folyamat előzte meg:

1.       gyártó elhatározása a termék áráról,

2.       megrendelés a NAV-tól adójegyek formájában,

3.       NAV nyomdai legyártatása,

4.       gyártó részére rendelkezésre bocsátása,

5.       adójegy felhelyezése a termékre.

Most viszont azt írják, az új, gyorsabb rendszer keretében a kiskereskedelmi eladási árat nem tartalmazó dohánytermékek esetében a gyártók meghatározott időközönként a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé jelentik be az árakat, melyek feldolgozását követően azokat megküldik a NAV-nak, és egyúttal segítő szolgáltatásként a minősített készletnyilvántartó rendszerek, és így valamennyi Nemzeti Dohányboltnak.

Ennek átfutási ideje legfeljebb három munkanap – írták.

Új, gyorsabb

Sokan az üzemanyagokhoz hasonlítják a dohánytermékek-árváltozását. Az viszont egyértelmű, hogy egy heti kétszeri árváltozás a benzinkutaknál nem jár akkora munkával, mint egy dohányboltban, ahol a fogyasztói árat a trafikosoknak továbbra is fel kell majd tüntetniük. Azt, hogy ezt valóban meg kell majd tenni, a NAV is megerősítette kérdésünkre.

Kíváncsiak voltunk arra, mekkora plusz megterhelés ez a dohányboltosoknak. Ha a szerdai, első árváltozás napját megnézzük, 70 terméknek lett új ára. Ezt egy trafikosnak hetente egyszer, akár kétszer is fel kell tüntetnie, ami nem tűnik egyszerű feladatnak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint viszont

az új és gyorsabb rendszer mindenképpen segíti a Nemzeti Dohányboltok napi szintű működését, melynek megítélése annak gyakorlati alkalmazását követően lesz majd látható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.