Gazdaság

Jogsértő az élettársi özvegyek öröklési illetéke, súlyos összeget fizethet vissza a NAV

Évek óta sérti az alaptörvényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyakorlata, amely szerint a hivatal a megözvegyült bejegyzett élettársak esetén öröklési illetéket szab ki, noha a házastársakhoz hasonló illetékmentességet kellene élvezniük az élettársaknak is, írja a Magyar Nemzet.

Az alapvető jogok biztosa, Székely László szerint az adóhivatal tévesen állapított meg a megözvegyült élettársak részére ingatlanöröklés esetén 9 százalékos, egyéb esetben pedig 18 százalékos illetékmegfizetési kötelezettséget.

Székely ezért felkérte Tállai Andrást, adóügyi államtitkárt, hogy intézkedjen a téves gyakorlat alapján kiszabott öröklési, valamint ajándékozási illetékek visszafizetéséről. Egyben felhívta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és az államtitkárt, hogy a jövőben egységesen járjanak el a szabályok értelmezése során.

Trócsányi László, igazságügy-miniszter közölte, hogy a jogalkotó eredeti szándéka szerint a bejegyzett élettársakat mindazok a jogszabály szerint járó – adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási – kedvezmények megilletik, amelyek a házasságban élők számára biztosítottak. A tárcavezető a témában megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságért felelős államtitkárát is, aki ugyanígy látja a helyzetet.

Az ombudsman szerint az sem helyes, hogy az adóhivatal ezekkel az intézkedésekkel hátrányos helyzetbe hozza a szexuális kisebbségbe tartozó személyeket is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az adóhivatal eleget tesz-e az ombudsman felhívásának, és visszafizeti-e a jogtalanul kiszabott illetékösszegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik