Gazdaság

Sztrádabérlet: bejött a minisztérium számítása

Minden előzetes várakozást meghaladó sikert hozott az új kényelmi szolgáltatás: 2016. december 8-tól az év végéig több mint 76 ezer darab 2017. évi országos és megyei autópálya-matricát vásároltak az autósok – derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből.

Hangsúlyozták: az úthasználati jogosultságok ára ötödik éve változatlan, az éves matricákat tavaly decemberben először lehetett már az érvényességi idő kezdete előtt megváltani.

Az év vége erősen felpörgette a forgalmat

A kereslet az utolsó egy-másfél hétben pörgött fel igazán, az elővásárlási lehetőség első két hetének mintegy 20 ezer darabjához képest az ünnepi időszakban majdnem háromszor több sztrádabérlet kelt el. Az elektronikus (mobiltelefonos vagy online) csatornák aránya kétszeresen haladta meg a rendes üzletmenetben megszokottat.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: A szaktárca a rendkívül népszerűnek bizonyult elővásárlást 2017-ben akár a teljes december hónapra kiterjesztve elérhetővé teszi az autósok számára. A minisztérium a zökkenőmentes bevezetést segítő Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és Nemzeti Mobilfizetési Zrt. bevonásával a jövőben is vizsgálja a szolgáltatások igénybe vételét megkönnyítő további informatikai fejlesztések lehetőségeit.

A tavaly váltott éves bérletek egyébként január végéig érvényesek. 2017-ben egy új fizetős szakasz lett, az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86. Hogy miért kellenek újabb fizetős útszakaszok, arról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik