Gazdaság

Segélyükből vették a cementet a kápolnát felújító romák

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 12:47

Korábban a témában:

Alig párszázan laknak a somogyi Barátihegyen, leginkább romák, közmunkából, szegénységben. A nihil helyett azonban inkább összefogtak, és először egy szemetes, üres telekből csináltak parkot, majd a falu szélén évtizedek óta üresen álló kápolnát újították fel.

Nők és férfiak dolgoztak heteken keresztül a szabadidejükben, és annyira szerették volna, hogy újra lehessen misét tartani a templomukban, hogy 22 ezer forintot is összegyűjtöttek, csak kezdődhessen már a munka – írta az Abcúg.

Nem akartak ők az újságokba bekerülni, meg a hírverést sem. De én mondtam nekik, hogy igenis erre büszkének kell lenni, hadd lássák az emberek, hogy a romák is képesek összefogni és akarni”
– Maczucza Miklós, a Somogy megyei Öreglak polgármestere mondja ezt, miközben elismerően néz a mellette álló roma férfiakra és nőkre.

Egy alig háromszáz fős településről van szó, aminek a kilencven százalékát a romák adják. A többség közmunkából él, életszínvonaluk jóval az átlag alatti.

Tíz-tizenkét roma adta a kőművesbrigád kemény magját: ők több héten keresztül, hétköznap munka után és a hétvégén mentek ki a temető mellé, gletteltek, meszeltek, ajtót cseréltek, takarítottak, falat kapartak. Látva a lelkesedésüket, a polgármester is hozott, amit tudott, a kápolna új bejárati ajtaját pedig egy öreglaki asztalos készítette el nekik ingyen. Az asszonyok ugyanúgy a tetőn dolgoztak, ha kellett.

A felszenteléskor alig fértek be a kis kápolnába: a gyerekek elől ültek, a felnőttek pedig ott állták végig a szertartást, ahol éppen helyük volt. Bár mise csak egyszer van egy hónapban, a kápolnába bármikor be lehet menni, ha valaki imádkozni akar, vagy csak egy kicsit megnyugodni. És ezt ki is használják a helyiek.

Hát, amikor úgy érzem, hogy most minden összejött, akkor eljövök ide, és akkor úgy megnyugszom” – mondta az egyik férfi.

A kápolnával nem ér véget a történet: jövőre együtt szeretnék rendbe hozni a ravatalozót, ki kell tisztítani a csatornáját, és újrapucolni a falakat.

Nem csak a közösségért, egymásért is tesznek a romák. Már tavaly felmerült bennük, hogy kérésre rendbe teszik a telep szegényeinek házait, ha az ott lakók anyagot biztosítanak hozzá. Tavaly és idén már 8-10 düledező viskót újítottak fel, ebből kettő vadonatúj szoba készült el. Bővebben itt.

Nyitókép: A brigád egy része az adventi készülődés idején a felújított kápolnában | Fotó: Magócsi Márton

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.