Gazdaság
Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítõ a kerékpárjához megy a nagykanizsai 1-es posta udvarán. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál.
MTI Fotó: Varga György

Postai késedelmek: kártérítést kaphatnak a feladók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 12. 23. 15:40

Korábban a témában:

A posta év végi csomagkézbesítési nehézségeivel foglalkozó cikkünk után, amelyben webáruházak tapasztalatait mutattuk be, újabb megkeresést kaptunk, szintén egy kereskedőtől. Mint írta, a ő is a Magyar Posta szerződött üzleti partnere. Az ő webáruházának csomagjait 2 hetes késéssel kézbesítették.

Állítása szerint első körben a posta annyit válaszolt panaszára, hogy a karácsonyra szánt csomagokat mielőbb adja fel. Becslése szerint kb. 500 ezer forintot bukott a posta miatt, a következő okokból:

  • Visszajöttek csomagjai, amiket nem vettek át a hatalmas késés miatt.
  • Voltak olyan potenciális megrendelői, akik azt írták, ha a postával szállíttat, akkor nem kérik a rendelt árut.
  • Nem igazolt vissza, nem fogadott be olyan rendeléseket, melyek határidősek lettek volna, mert tudta, hogy nem fogja tudni a postával időre leszállíttatni.

Magánvéleménye: Szerintem a vezetőjük 5 millió forintos bérét kéne elosztani a dolgozóknak és menne minden rendben, de amíg 80 ezer forint fizetést kapnak addig többet nem várhatunk tőlük.

(A postai kézbesítők havi bruttó 150 ezer forint körül keresnek a Bérbarométer adatai szerint.)

A posta egyébként válaszolt panaszára, ezt írták neki:

A kellemetlenségekért és a kialakult helyzetért elnézését kérjük. Kollégáink mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb csomagot kiszállítsák karácsony előtt.

Mint írtuk, már a vezérigazgatóság dolgozói és más irodai dolgozók is részt vesznek a szortírozásban és a kiszállításban.

A posta válaszlevelében olvasónknak ígérte a panasz kivizsgálását is, a jogszabály szerint 30 napon belül.

A 24.hu is megkérdezte a postát, számíthatnak-e kártérítésre azok a webáruházak/ügyfelek, akiknek a csomagjait a jelentős túlterheltség miatt nem tudták időben kiszállítani, és emiatt veszteség érte őket. Érdeklődtünk, ez egyébként szerződésszegésnek minősül-e, és ha igen, milyen esetben.

Azt a választ kaptuk, hogy:

Amennyiben az ügyfél panasszal kíván élni a küldemény nem megfelelő kézbesítése miatt, akkor azt megteheti a Magyar Posta ügyfélszolgálatánál. Minden panaszt kivizsgálunk.

Késedelmes csomagkézbesítés esetén kártérítésre a feladó jogosult, amennyiben ezt írásban jelzi a Magyar Posta ügyfélszolgálatán.

  • A kártérítési átalány összege az időgarantált postai szolgáltatásért fizetett díj kétszerese.
  • Amennyiben tartalomsérülés, teljes vagy részleges elveszés történik, értéknyilvánítás szolgáltatás esetén az igazolt kár mértékéig, de legfeljebb az értéknyilvánítás összegéig kártérít a vállalat.
  • Értéknyilvánítás nélküli küldemény esetén ez az összeg a feladási díj tizenötszöröse.

A webáruházak azt mondják, ha késik a csomag, akkor az ügyfelek már nemigen veszik át, és ilyenkor elvesztik a bevételt. És hogy ilyenkor a visszaállítást nekik kell kifizetni. Rákérdeztünk, tényleg így van-e.

A posta megerősítette: amennyiben a címzett megtagadja az átvételt, a visszaküldés díjköteles, amelyet a feladónak kell fizetnie visszakézbesítéskor.

Végül arról érdeklődtünk, hogyan folyamodhatnak kártérítésért az ügyfelek/webáruházak.

A válasz szerint a Magyar Postával szerződéssel rendelkező ügyfelek esetében uzleti.ugyfelszolgalat@posta.hu e-mail-címen tudják benyújtani a szolgáltatás esetleges nem szerződés szerinti teljesülésekor a panaszt, amelyet ígérik, minden esetben kivizsgálnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.