Gazdaság

Négy évnyi áram díjából akár negyven év villamos energia árát is megspórolhatjuk

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 12. 21. 17:19

Napenergia tekintetében Magyarország jobb adottságokkal rendelkezik, mint például Németország, mégsem aknázzuk ki megfelelően a lehetőségeinket, pedig állami támogatást is vehetünk föl erre a célra. Perényi Dorottya, környezetvédelmi szakmérnök beszélt nekünk a témáról.

Magyarországon nagyon jók a napsütéses órák és a felhőmentes időszakok aránya. Németországgal szembeállítva itthon sokkal több energia termelhető ugyanakkora tető felületen, mégis Németország jóval előrébb tart napenergia hasznosítása terén, míg itthon inkább korlátozzák a megújuló-energia használatát.

Hogy mennyibe kerül, például, egy átlagos családi házra egy napelemes rendszer telepítése, “-tól-ig” összegre is nehéz megmondani, nagyon sok tényező befolyásolja. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy Magyarországon tíz év alatt megtérül egy napelemes rendszer, ám Perényi Dorottya, az Opera Solar Kft. környezetvédelmi szakmérnöke szerint, megfelelő tervezéssel ez lecsökkenthető 4-6 évre is. Ennyi idő áramdíjából akár negyven évre folyamatos áramellátást biztosíthatunk magunknak. Ezek alapján már kiszámolható, kinek-kinek mennyibe kerülne az otthoni áramellátásának napenergiából való biztosítása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.