Gazdaság

Tovább praktizálhat a jogerősen elítélt orvos, a rákos édesanyák hentese

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

Nagy port kavart fel az interneten, hogy tovább praktizálhat az a magyar orvos, akit egy vidéki bíróság első fokon letöltendő 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt, és 4 évre eltiltott foglalkozása gyakorlásától – írta a nemgogol.blog.hu, amelynek bejegyzését 12 ezren lájkolták néhány nap alatt a Facebookon.

Az onkológus-nőgyógyász főorvos pénzt kért életmentő műtétekért és vizsgálatokért az államilag finanszírozott kórházi rendelésén, betegeit tudatosan dezinformálta, félrediagnosztizálta haszonszerzés céljából – írta a blog.

  • Az orvost a ma egyetlen túlélő betege buktatta le, aki a rajta elvégzett életmentő operáció után 50 ezer forintot szeretett volna átadni kezelőorvosának, hálapénz gyanánt. Az orvos a lezárt borítékot előtte feltépte, a pénzt megszámolta, és kijelentette, hogy ő nem 50, hanem 150 ezer forintos orvos.
  • Egy másik esetben a beteg 22 ezer forintos havi jövedelméből minden vizsgálatért 15 ezer forintot kért. Amikor az egyik kezelésen a beteg idős édesanyjával jelent meg, és közölték, a beteg fizetéséből még ezt is nehezen tudják előteremteni, a nőgyógyász-onkológus megjegyzést tett az édesanyán lévő ékszerekre. A beteg utolsó kívánsága az volt, családja juttassa börtönbe az orvost. A nő 2014-ben hunyt el pokoli kínok közt.
  • Egy harmadik esetben az orvos a neki fizetni nem tudó, rokkantnyugdíjas, kritikus állapotban lévő beteget nyilvánított tumormentesnek, hogy lepasszolhassa, akinek kritikus állapotát másik orvos vizsgálata mutatta csak ki.

A bíróság bizonyítottnak látta az orvos tetteit, ezért első fokon letöltendő 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és 4 évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Szomorú körülmény, hogy a büntetőeljárásban megnevezett 10 érintett – a tanúként, sértettként idézett betegek – közül a 3 éves eljárás végeztével mára csak egyetlen nő él.

Most jön a csavar

Az elsőfokú ítéletet az orvos megfellebbezte, és most jön a csavar, amiért szemlézzük a blogot. A másodfokú bíróság november közepén megváltoztatta az ítéletet, sőt, visszahelyezte foglalkozásába az orvost.

A börtönbüntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztették, ami azt jelenti, hogy ha ezen idő alatt az orvos újra törvényt sért, már nem kerülheti el a börtönt. Ez az ítélet jogerős.

A bíróság arra hivatkozott, hogy

az onkológus-nőgyógyász által elkövetett bűncselekmény nem kérdéses, de a börtönbüntetését felfüggesztő ítélete alapján egyedülálló szaktudására szükség van a kórházban. 

Tehát az orvos bűnös, de tovább folytathatja bűnös tevékenységét, mert kevés az orvos az országban.

Betegjogok vs. személyhez fűződő jogok

A blog szerzője a másodfokú, jogerős ítéleten teljesen ki van akadva, és névvel, fotóval közli az orvos személyes adatait. Azt szeretné, hogy a munkahelyei – közülük egy budapesti magánklinika – ne foglalkoztassák az orvost, hogy az ne tudjon további károkat okozni a betegeinek.

Másrészt azt szeretné, hogy az Orvosi Kamara zárja ki a sorai közül az orvost, hogy az ne gyakorolhassa tovább orvosi hivatását. (Amely orvos nem tagja az Orvosi Kamarának, nem végezhet orvosi tevékenységet – a szerk).

Harmadrészt felhívja a média figyelmét, hogy a betegek érdekében ők is közöljék az orvos fotóját és teljes nevét. Szerinte a betegjogok alapján az embereknek joguk van tudni, hogy az orvos az életüket veszélyezteti, ha nincs elég pénzük fizetni neki az életmentő műtétekért az állami kórházban.

Mi nem közölhetjük

Személyhez fűződő jogok miatt tilos közölnünk az orvos nevét, fotóját.

Az orvosnak is vannak jogai, és ezek erősebbek, mint az a társadalmi érdek, hogy az emberek tudják, ki ez az orvos, akit jogerősen elítélt a bíróság. A betegjogi törvényre hivatkozni, hogy a média közölhesse az orvos fotóját és nevét, igen újszerű és egyedi, ennél a bírósági gyakorlat szerint erősebbek az orvos személyhez fűződő jogai.

Mivel nem akarjuk, hogy az orvos bepereljen minket, ezért eltekintünk a személyes adatainak közlésétől. Viszont nincs akadálya annak, hogy szemlézzük a blogot, amelyben az orvos nevét és fotóját közlik. Ezt fentebb megtettük, de most még egyszer kiemeljük. Bővebben tehát itt tud utánanézni az ügynek:

Dr. X.Y, a rákos nők hentese

(Kísérőképünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik