Gazdaság

Megismétlődhet a Hajdú-Bét katasztrófája

Több mint kétszáz ember nem kapja meg a pénzét a Sikér Zrt. csődje miatt.

Ha nem segít a kormány a termelőkön, akkor az ország egyik legnagyobb malomipari vállalata, a Sikér Zrt. csődje nyomán hasonlóan tragikus helyzet állhat elő, mint korábban a Hajdú-Bét baromifeldolgozó felszámolásakor – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: több mint tíz év elteltével, nyilvánvalóan politikai okból az Orbán-kormány kártalanítást fizetett a Hajdú-Bét károsultjainak, de a Sikér termelőinek megsegítése fel sem merült, pedig több mint kétszáz ember pénze ragadt bent. Több tízmilliós tartozásokról van szó, de van olyan beszállító is, akinek kintlévősége eléri a százmilliós nagyságrendet.

A Sikér 2014-ben még tízmilliárdos forgalmat bonyolított le, de a vállalatot súlyosan érintette a Széchenyi Bank bedőlése és egy több százmilliós versenyhivatali bírság, így az idei év elején a vezetők csődeljárást kértek. A társaság minden ingó és ingatlan vagyonát zálogjog terheli, így a termelők és a cég mintegy száz munkavállalója nem is reménykedhet, hogy hozzájut követeléséhez, a csődtörvény szerint ugyanis első helyen a zálogjogosultak követeléseit kell a befolyt bevételből teljesíteni.

A Magyar Nemzet azt is tudni véli, hogy a társaság vagyonára már akadnak vevőjelöltek – Mészáros Lőrinc a bicskei malmot szeretné megszerezni, a szekszárdi iránt pedig Csányi Sándor érdekeltségei érdeklődnek a cikk szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik