Gazdaság

A kéményseprők szerint halálos veszélyt jelenthet, ha közmunkások sepernek

Közfoglalkoztatottakkal töltené föl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hiányos kéményseprő létszámot – értesült egy megyei munkaügyi központ hirdetéséből a Kéményseprők Országos Szakszervezete.

Erről a hirdetés előtt a szakszervezet nem tudott, mert velük senki nem egyeztetett a többszöri ígéretek ellenére sem – nyilatkozta a Népszavának Vámos Csaba elnök.

Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint már jelenleg is 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, de 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben.

Veszélyes lehet

A szakma öregjei szerint ez a megoldás rendkívül veszélyes és tovább növelheti a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezéses esetek számát.

Vámos is azt mondja, hogy gyorstalpalón átképzett közmunkásokkal feltölteni a létszámot nem jó megoldás. Eddig a szakmai képzés minimum 700-800 órás, 6-8 hónap volt egy kéményseprő mester keze alatt és 1 évig a pályakezdő csak tapasztalt szakember mellett dolgozhatott. Ezt indokolta az egyre bonyolultabb kémények, kazánok megjelenése. Nyolc általánost végzett, kevés gyakorlattal rendelkező emberekre bízni ilyen berendezések ellenőrzését, meggondolatlanság.

Ingyenes lett

A kéményseprés már egy ideje részben a katasztrófavédelemhez került. Szeptemberben több tucat kényseprő mondott fel azokban a megyékben, ahol az OKF vette át a szolgáltatást. Ezért is vonhatják be a közmunkásokat.

A kéményseprés mint írtuk, júliustól lett ingyenes a lakosság számára – azóta a költségeket az állam állja. És ezzel párhuzamosan megritkították az ellenőrzések számát – a kéményseprők már akkor is halálos veszélyt láttak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik