Gazdaság

A kéményseprők szerint halálos veszélyt jelenthet, ha közmunkások sepernek

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 10:33

Korábban a témában:

Közfoglalkoztatottakkal töltené föl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hiányos kéményseprő létszámot – értesült egy megyei munkaügyi központ hirdetéséből a Kéményseprők Országos Szakszervezete.

Erről a hirdetés előtt a szakszervezet nem tudott, mert velük senki nem egyeztetett a többszöri ígéretek ellenére sem – nyilatkozta a Népszavának Vámos Csaba elnök.

Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint már jelenleg is 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, de 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben.

Veszélyes lehet

A szakma öregjei szerint ez a megoldás rendkívül veszélyes és tovább növelheti a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezéses esetek számát.

Vámos is azt mondja, hogy gyorstalpalón átképzett közmunkásokkal feltölteni a létszámot nem jó megoldás. Eddig a szakmai képzés minimum 700-800 órás, 6-8 hónap volt egy kéményseprő mester keze alatt és 1 évig a pályakezdő csak tapasztalt szakember mellett dolgozhatott. Ezt indokolta az egyre bonyolultabb kémények, kazánok megjelenése. Nyolc általánost végzett, kevés gyakorlattal rendelkező emberekre bízni ilyen berendezések ellenőrzését, meggondolatlanság.

Ingyenes lett

A kéményseprés már egy ideje részben a katasztrófavédelemhez került. Szeptemberben több tucat kényseprő mondott fel azokban a megyékben, ahol az OKF vette át a szolgáltatást. Ezért is vonhatják be a közmunkásokat.

A kéményseprés mint írtuk, júliustól lett ingyenes a lakosság számára – azóta a költségeket az állam állja. És ezzel párhuzamosan megritkították az ellenőrzések számát – a kéményseprők már akkor is halálos veszélyt láttak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.