Gazdaság

Egyre többet nyaralunk külföldön, már aki megteheti

tengerparti nyaralás (sikkasztás, esztergom, )
tengerparti nyaralás (sikkasztás, esztergom, )

Többet utaztak külföldre a magyarok, és többet költöttek nyaralásra az idén, mint tavaly. Az utazási irodák mégis visszaesésre panaszkodnak. Akkor most hogy is van ez? Úgy, hogy vélhetően megnőtt az egyéni utazások száma, míg az utazási irodákkal kevesebbet utazunk.

A magyarok külföldi utazásainak száma és turisztikai kiadásaik összege amúgy három éve emelkedik; 2016-ra meghaladta a válság előtti szintet. A legnépszerűbb célpontok olyan országok voltak, ahová jellemzően egyénileg szervezik meg az utazásokat, a legtöbben Horvátországba, Romániába, Szlovákiába, Csehországba és Görögországba mentek. Visszaesett viszont az Olaszországot, Franciaországot, Törökországot vagy Egyiptomot választók száma.

Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy ma Magyarországon a lakosság ötöde engedheti meg magának, hogy külföldre menjen nyaralni, a többség belföldön nyaral. Egy felmérés szerint a magyarok 65 százalék kizárólag belföldön, míg 21 százalék kizárólag külföldön nyaral a tervei szerint. Sőt, vannak, akik anyagi okok miatt belföldön sem tudnak nyaralni.

(vg.hu / KSH)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik