Gazdaság

Brüsszel elkaszálta Magyarországot az energiapiaci szabályozása miatt

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Az Európai Bizottság hivatalosan is felszólította Magyarországot a villamos energiáról szóló irányelv (2009/72/EK irányelv) és a gázirányelv (2009/73/EK irányelv) megfelelő végrehajtására és alkalmazására.

Brüsszel meggyőződése, hogy a hazai energiaszabályozás több ponton is összeegyeztethetetlen a belső energiapiaci előírásokkal.

A most indult eljárásnak nincs köze az árszabályozáshoz, és így a rezsicsökkentéshez sem. A Bizottság figyelmét felkeltő témák esetében egytől-egyig olyan szabályozási kérdésekről van szó, amelyek kapcsán a 2011 márciusában hatályba lépett harmadik, uniós energiapiaci liberalizációs csomag rendelkezései mérvadók.

Már korábban is szóltak

Az Európai Bizottság még 2015 februárjában küldött figyelmeztető levelet a kormánynak. Ebben azt kifogásolták, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) törvényerejű rendeletekkel határozta meg a rendszerhasználati díjakat, ami jelentősen megnehezítette, hogy a kereskedők független bíróság előtt fellebbezzék meg a döntést. Ide tartozik, hogy a kormány önkényesen kizárhat egyes piaci szereplőket a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférésből. Utóbbi az ausztriai Baumgartent Magyarországgal összekötő gázvezeték határkeresztező kapacitásainak – a Bizottság szerint – diszkriminatív elosztási gyakorlatát jelenti.

Ezen túlmenően, azt is kifogásolták, hogy a nemzeti jogszabályok bizonyos költségtípusokat kizárnak a hálózati villamos energia és a gáztarifák számításából. Brüsszel konkrétan azt kifogásolja, hogy a háztartások és a közületek számára a nagy nyomású gázhálózat használatáért felszámított díjak alacsonyabbak, mint más fogyasztói kör számára.

Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy ugyanazért a szolgáltatásért két külön díjat számítanak fel, ami a diszkriminációmentesség elvével ütközhet. Ez ugyanis azt jelenti, hogy részben az egyik fogyasztói csoporttal fizettetik meg egy másik fogyasztói csoport költségeit.

A brüsszeli testület a felszólító levél után – az ügyben tovább lépve – most indokolással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak. A tagállamnak két hónap áll rendelkezésére arra, hogy tájékoztassa a Bizottságot a helyzet orvoslására hozott intézkedésekről, a testület ezt követően az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyet.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik