Gazdaság

Minimálbéremelés – vannak, akik ezt is megszívják

fizetes(210x140).jpg (fizetés)
fizetes(210x140).jpg (fizetés)

Mindenki örül, hogy jókora emelés lesz a minimálbérnél, és a bérminimumnál. De vajon mindenki jól jár-e? Ezt vizsgálta meg az Index, és találtak néhány olyan csoportot, akiknek nem hoz pluszt a béralku, illetve akik a továbbgyűrűző hatások miatt szívhatják meg.

Íme, többek között kik járhatnak rosszabbul:

  • Lehet, hogy a munkáltató nem tudja kitermelni a béremelést, és amiatt elbocsát, illetve kevesebb embert vesz fel. Ez az érintetteknek szívás.
  • Ha a cégek igyekeznek nem kirúgni, inkább emelik az áraikat (ez jellemzőbb), akkor pl. az alapvető élelmiszerek drágulása miatt rosszul járhatnak a legszegényebbek, és a nyugdíjasok.
  • Rosszabbul járhatnak az ekhósok is (lásd pl. az artisták), mert a minimálbéres bérrészük az emelés miatt többe kerül, és kevesebb marad az ekhós részre. Ez évi 36 348 forint mínuszt jelenthet nekik, ahogy a lap kiszámolta. Kivéve, ha a munkáltató nem pótolja vissza a szochocsökkentésből a dolgozó veszteségét.
  • Az evások is veszítenek, mert az emeléssel többet kell adózniuk, így kevesebb marad meg nekik.

A katásoknál viszont nincs ilyen veszély, hiszen az adójuk nem változik, sőt, nő a bevételi értékhatár. Mint írtuk, bolond lesz, aki jövőre ezt nem használja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik