Gazdaság

Visszavághat a magyar feltaláló az Adidasnak

oroszi lászló (oroszi lászló)
oroszi lászló (oroszi lászló)

Mint korábban beszámoltunk róla, a magyar feltaláló pert nyert az adidas ellen. A bíróság ugyanis november végén jogerősen helyt adott Oroszi László feltaláló gazdagodás-visszatérítési igényének és fizetésre kötelezte az Adidas Budapest Kft-t. A Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék döntését. Az alperes Adidas Budapest Kft.-t négyszeresre felemelt összegben marasztalta el szabadalombitorlással elért gazdagodás visszatérítése címén. A cégnek 2002. március 23-ától középarányos kamattal együtt kell a pénzt megfizetnie a felperes feltaláló javára.

Lassan 15 éve perben

Oroszi 2002-ben indított pert az adidas ellen szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól.

Mint korábban megírtuk, a szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, amelyek javítottak a találati pontosságon, segítették a játékost a labda adott irányba rúgásában. Az adidas akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat. Kértek azokból, majd 2000-2001 körül piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt.

Felszámolást indíthat az adidas ellen

Bár Oroszi László számára a korábbinál kedvezőbb döntést hozott a másodfokú bíróság, de jogi csapatával most azt fontolgatja, hogy az ítélet felülvizsgálatát kéri a Kúriánál – nyilatkozta a Figyelőnek.

Azt már korábban jogerősen kimondta a bíróság, hogy szabadalmát, az irányítósávos futballcipőt bitorolta a magyarországi vállalat, az Adidas Budapest Kft. (A konszern többi része ellen nem terjeszthettek elő keresetet, mert annak idején az európai szabadalmat elrontotta az akkori ügyvivő.)

A határidő már lejárt, de az Adidas nem fizetett, ezért a felperesek végrehajtási vagy felszámolási eljárás indítását mérlegelik a vállalat ellen.Oroszi László állítja: az utóbbi néhány évben kifejlesztett új cipőiben nemcsak a Feröer szigeteket, hanem Svájcot is legyőzte volna a magyar labdarúgó-válogatott. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy a terméket egy kínai cég gyártsa licencben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik