Gazdaság

Varga Mihály kikerülte a kényes kérdéseket

Nem kívánja módosítani a kormány a jövő évi költségvetést a bérmegállapodás után – ismételte meg a Parlament gazdasági bizottságának ülésén Varga Mihály a hvg.hu tudósítása szerint, amit már korábban is kijelentett. A nemzetgazdasági miniszter ezt azzal indokolta, amivel korábban is, hogy a magasabb bérek hatásaként gyorsabb gazdasági növekedés kompenzálhatja a járulékcsökkentés miatti kiesést.

A tárca becslése szerint a béremeléseknek köszönhetően 180 milliárddal nőhet az adóbevétel, a járulékok és a társasági adó csökkentése miatt 400 milliárdos bevételkieséssel számol a nemzetgazdasági tárca. Varga szerint az inflációs kilátások módosulása tette lehetővé azt is, hogy 0,9 százalék helyett 1,6 százalékkal emeljék jövőre a nyugdíjat. (Új inflációs prognózist nem közölt a miniszter a lap szerint.)

Varga Mihály éves bizottsági meghallgatásán az elmúlt év eredményeiről beszélt, nem válaszolt azonban azokra az ellenzéki felvetésekre (Volner János Jobbik, Szakács László MSZP)), amelyek pl. a letelepedési kötvény megszüntetését indítványozták vagy amely a magán-nyugdíjpénztárakból elvont 3000 milliárd forint sorsát feszegette (Volner). Azt is megkérdezték tőle, miért engedik, hogy az MNB 300 milliárdos nyereségét alapítványokba tegye – Varga szintén hárított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik