Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Gazdaság

Hernádi Zsolt: eladhatjuk az INA-t, ha a Molt nem látják szívesen Horvátországban

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 12:43

Korábban a témában:

Hernádi Zsolt a Kelet-Közép-Európa vezető petrolkémiai cégévé formálná a magyar vállalatot – olvasható a Handelsblatt című német üzleti lap interjújában, amit a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójával készítettek.

Hernádi elmondta: a korábbi magas olaj- és gázárak teret nyitottak az alternatív technológiák előretörésének, az új versenytársak innovációs ereje pedig bevezette az alternatív energiaforrásokat a gazdaság legkülönfélébb ágazataiba, alacsonyabb olaj- és gázkeresletet eredményezve. Ezekre reagálva alkották meg a Mol új, 2030-ig szóló stratégiáját.

E szerint már nem az olaj- és gázkitermelés lesz a tevékenységük középpontjában, ugyanakkor fontos része marad az integrált üzleti modellnek. Jelenleg az olajból a bevételük 70 százaléka jön, 2030-ra ezt 50 százalékra akarják csökkenteni.

Mint fogalmazott, az “aranykor örökre elmúlt”.

Az új stratégiától azt remélik, hogy a Mol függetlenebb lehet a kőolajár változásaitól, így például az is kevésbé lesz mérvadó a cég számára, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-i, bécsi ülésén milyen döntést hoz a tagállamok termeléscsökkentéséről – hangsúlyozta.

Az új stratégia része a vállalati kultúra átalakítása, ennek fejlesztése folyamatban van, mondta.

Az INA-ügy

A horvát INA-ról szólva elmondta: az új Mol stratégiája – a horvát vállalattal vagy anélkül – világos. Megegyezésre számít a horvát kormánnyal az INA szerepét illetően az új Molban, de nem zárja ki, hogy eladják a részesedésüket a vállalatban, ha továbbra sem lesznek szívesen látott vendégek az országban. Amúgy alapvetően elégedettek az ottani menedzsmenttel, a problémáikat inkább a zágrábi kormánypolitika okozza, immáron hat éve folyamatosan. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy már nem szerepel az Interpol körözési listáján, de eddig is relatíve szabadon utazhatott a világban, például Németországban és Ausztriában. Arra a kérdésre, hogy miért nem hajlandó személyesen szembenézni a horvát bírósággal az INA-korrupciós vádjai ügyében, azt mondta, hogy eddig minden hivatalos bírósági megkeresésre reagált, de eddig még nem kapott hivatalos idézést a horvát bíróságtól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.